Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Passen en meten: op zoek naar het juiste zadel

Waar moet je op letten bij de keuze van je zadel? En wat voor gevolgen heeft een slecht zittend zadel voor je paard? De redactie van ROS vroeg het aan de zadelmaker.
  
Tekst: Julia Schay-Beneke / Foto’s: Ilja v.d. Kasteele
 
Stel, het is een mooie lentedag en je wilt een heerlijk lange buitenrit maken. Je haalt je paard van stal en borstelt hem eens grondig. Op het moment dat je het zadel op het paard wilt leggen, slaat de ontspannen stemming van je paard opeens helemaal om: hij bijt, slaat en legt zijn oren plat in zijn nek. Hij pompt zichzelf helemaal op, zodat je de singel niet vast kunt gespen. Duidelijker kan bijna niet: het zadel past niet (goed) en veroorzaakt pijn.
“Paarden zijn namelijk slim”, waarschuwt Ariane Prehn, fysiotherapeute en osteopaat voor paarden. “Als je gevoelig bent voor hun stemmingen, merk je bij het opzadelen meteen dat er iets niet goed zit.”
Het zadel is een van de belangrijkste onderdelen van het harnachement. Een goed zadel moet niet alleen perfect passend zijn voor de gevoelige paardenrug, maar moet ook worden afgestemd op het lichaam en de rijstijl van de ruiter. Een niet passend zadel veroorzaakt pijnlijke drukplekken, verkramping van de spieren en rugklachten. Bovendien blokkeert een niet passend zadel de bewegingen van het paard. Reden genoeg om je bij de aanschaf van een zadel goed te laten adviseren. Lees verder