Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

12 Tips voor de aanschaf van het juiste zadel

1 Is je zadel symmetrisch?
Zelfs nieuwe zadels zijn soms a-symmetrisch. Bekijk je zadel daarom goed, van alle kanten. Zichtbare verschillen veroorzaken drukpunten op de paardenrug en zorgen ervoor dat de ruiter niet correct kan zitten.

2 Vrijheid van de ruggenwervel over de gehele lengte van het zadel
Ga achter je paard staan, eventueel op een verhoging (als dat veilig is). Als je tussen de kussens door kunt kijken, is er ruimte genoeg beschikbaar voor de ruggenwervel van je paard. Controleer het zadel ook vanaf de voorkant. De wijdte tussen de kussens dient over de gehele lengte van het zadel ongeveer drie vingers te zijn. Te weinig ruimte hindert het paard in zijn zijwaartse beweging. Een signaal hiervan is dat hij zijn hoofd in de hoeken omhoog brengt.

3 Plaats van het zadel op de paardenrug
Het schouderblad van je paard moet vrij kunnen bewegen. Als je paard zijn been naar voren brengt, gaat de bovenkant van zijn schouder automatisch naar achteren. Indien het zadel op de schouder ligt, kan deze niet vrij bewegen, wat gevolgen heeft voor zijn staplengte. Voel waar het schouderblad van je paard ligt en glijd vanaf dit punt twee vingers naar achteren. Dat is de plaats waar het zadel hoort te liggen.

4 Breedte van de kamer, ofwel: boombreedte
De hoek van de boom dient gelijk te zijn aan de hoek van de schoft van je paard.  Als je het zweetblad optilt, dient de lijn van de tak gelijk te zijn aan de lijn van de schouder. Dan is de boombreedte juist.

5 Het gewicht van de kussens moet evenredig verdeeld zijn over de rug van het paard
Ook als de ruiter in het zadel zit. Om dit te controleren, kun je vanaf de voorkant met een zaklampje in de kamer schijnen. Kijk of je licht ziet schijnen onder de kussens door.  Ter controle kun je ook talkpoeder op de rug van je paard strooien. Leg het zadel op zijn rug en rijd een paar minuten. Haal vervolgens het zadel voorzichtig van de paardenrug. Waar het talkpoeder van de rug is verdwenen, drukt het zadel.

6 De lengte van het zadel
Voel de laatste rib van je paard en volg deze rib omhoog naar zijn rug. Voorbij dit punt hoort geen zadel meer te liggen. Ligt het zadel verder dan de achterste rib, dan kan dit leiden tot rugproblemen.

7 Check de kussens op harde plekken of te harde vulling
Kussens worden gevuld met wol, omdat wol veerkracht heeft. Indien een zadel veelvuldig wordt gebruikt, dan heeft dit gevolgen voor de wol in de kussens. Bij een nieuw zadel dien je na een week of zes je zadel te laten controleren. Ligt het zadel nog goed op de rug? De kussens moeten glad en soepel aanvoelen, zonder putten of harde stukken.

8 Ligt je zadel in balans?
Leg een hand bovenop bij de kamer en een hand aan de achterkant van het zadel. Geef druk met achtereenvolgens de linker- en rechterhand. Wanneer je zadel beweegt als een schommelstoel, dan is de pasvorm niet juist voor jouw paard. Het kan dan zijn dat de boom van je zadel te wijd is, waardoor je zadel niet in balans ligt. 

9 Ligt je zadel recht, als je vanaf de achterkant naar je paard kijkt?
Het zadel mag niet naar één kant vallen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de vulling van de kussens ongelijk verdeeld is of door een ongelijke ontwikkeling van de bespiering van je paard.

10 Is er voldoende vrijheid tussen de schoft (wervels) en de kamer?
De ruimte moet in ieder geval drie vingers meten. Ook als je in de stijgbeugels gaat staan, dient er nog steeds ruimte te zijn tussen de schoft en het zadel.

11 De stijgbeugelbevestiging moet in de juiste positie voor de ruiter bevestigd zijn
Wanneer de ruiter in het zadel zit, met zijn voet in de stijgbeugel, dan moet je vanaf de knie een verticale lijn naar zijn teen kunnen trekken. Is de ophanging te ver naar voren bevestigd, dan veroorzaak je een onbalans bij de ruiter.

12 Pasvorm van de ruiter
Als de zit van het zadel te klein is voor de ruiter, dan wordt een overmatige druk op de achterkant van de paardenrug uitgeoefend. Het uitgangspunt bij het bepalen van de pasvorm is de lengte van het dijbeen van de ruiter. Hoe langer het dijbeen, hoe groter de zit die je nodig hebt.