Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Wellness in de weide

Gestresste ruiters gaan naar de sauna of laten hun stijve spieren lekker masseren. Maar ook de wei heeft regelmatig een onderhoudskuur nodig.
 
Tekst: Eva-Maria Recker / Foto’s: Ilja v.d. Kasteele, Holger Schupp

 
Een paard is geen grasmaaier. Bij de motormaaiers uit de bouwmarkt kan de snijhoogte tot op de millimeter worden ingesteld om het gras optimaal te kortwieken. De Schwarzwälder Fuchs Obelix is niet zo pietluttig. Hij bijt en trekt en eventuele verliezen zullen hem een worst wezen. Hij is genadeloos en gaat door tot op de grasnerf. Helaas bevordert een korte grasnerf de groei van witte klaver. En die is in grote hoeveelheden niet gezond voor Obelix. Witte klaver veroorzaakt namelijk diarree en stofwisselingsproblemen.
Obelix lijkt een slechte weidebewoner te zijn: hij is kieskeurig en maakt echt van die looppaden waar geen gras meer wil groeien. In de buurt van de paardentoiletten op de wei wil hij al helemaal niet meer eten. Daar is de overlast van parasieten dan ook sterk groeiend. Als hij zou mogen kiezen, dan zou Obelix zestien uur per dag grazen en daarbij een afstand van meer dan tien kilometer afleggen. Geen wonder, dat er op sommige weides al na een paar weken geen gras meer groeit. Om dit te voorkomen, moeten tijdig maatregelen worden genomen. Maar hoeveel paarden kunnen er in één wei? (Lees verder)