Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Tips en Trucs

Neem de tijd
Haal na aankomst op de bestemming niet direct het paard uit de trailer, maar laat hem een paar minuten staan! Anders leert je paard dat stilstaan ‘uitstappen’ betekent, en dat kan knap lastig worden als je een keer met pech komt te staan of in een stilstaande file terechtkomt.
  
Ros in beeld
Wil je tijdens de rit of terwijl je in de file staat weten hoe het met je paard gaat? Dan is een camera in de trailer wellicht een goede optie voor jou. Er zijn verschillende camera’s op te markt die hiervoor geschikt zijn.
  
Juiste temperatuur
Het wordt al snel erg warm en benauwd in de trailer, dus doe je paard geen dik pak dekens op. Het zeiltje of de bovenklep aan de achterkant kan in principe open blijven tijdens het rijden, maar als het hard regent of als je paard erg onrustig wordt van achteropkomend verkeer kun je het beter dicht doen.
  
Rijvaardig?!
Voor het vervoeren van een paard is vaak een Rijbewijs BE nodig. De maximumsnelheid met een aanhanger in Nederland is tachtig kilometer per uur. In de praktijk is het ‘t prettigst om het tempo van de vrachtwagens op de rechterbaan aan te houden. Rijd rustig en stuur soepel. Ga niet nog op het laatste moment nog rechtsaf als je eigenlijk de goede afslag al voorbij bent. Kijk ver vooruit, houdt afstand en rem indien nodig ruim van tevoren af en laat de combinatie rustig uitrollen. Trek rustig en geleidelijk op.
Stuur de bochten ruim in zodat de trailer niet alsnog over de stoeprand gaat. Verkeersdrempels en rotondes moeten rustig genomen worden. Achteruitrijden met een aanhanger vergt enige oefeningen omdat je tegengesteld moet sturen. Om een bocht achteruit naar rechts te maken draai je het stuur van de auto naar links en andersom. Draai niet te scherp, want dan kan je combinatie gaan scharen. Zorg dat je het rijden en manoeuvreren met de trailer goed beheerst voordat je met een paard gaat rijden. Oefen eerst een paar keer ‘droog’. Dit voorkomt veel ongemak voor het paard.
  
Perfecte lengte
Bind je paard niet te kort vast! Paarden gebruiken hun hoofd om in evenwicht te blijven, dus zorg dat hij ruimte genoeg krijgt om de bewegingen van de trailer op te vangen! Echter, het touw mag ook niet te lang zijn, want dan bestaat het gevaar dat het paard zichzelf ophangt…
  
Linkshandig
Als je één paard vervoert in een tweepaardstrailer, zet hem dan aan de linkerkant. Zou je het paard rechts zetten dan is de kans op omkiepen op rotondes of bij uitwijken over de berm erg groot!