Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Vertikt jouw paard het om de trailer in te stappen?

Veel paardeneigenaren kennen het probleem maar al te goed: wat ze ook proberen, hun paard vertikt het om de trailer in te stappen. Na een wedstrijd staan de ruiters urenlang sussende woorden te fluisteren, te trekken en te duwen, maar zonder resultaat.
  
Tekst en foto's: Annemarie van der Toorn
  
De beste stuurlui staan aan wal. Dat is zeker ook met trailerladen het geval. Er zijn altijd wel mensen in de buurt die met hun (goedbedoelde) adviezen proberen het paard alsnog de trailer in te krijgen. En veel paardeneigenaren geven dankbaar het touwtje even uit handen, helaas vaak zonder resultaat. Sterker nog: in veel gevallen krijgen de ‘hulpen’ het paard ook niet in de trailer en blijven eigenaar én paard gefrustreerd achter. Het probleem wordt niet opgelost, maar juist vergroot. Zorg dus dat jij als eigenaar kennis van zaken hebt.
 
Hoe starten de problemen?
• Het paard is nooit geleerd om goed te laden.
• Het paard heeft nooit geleerd om zijn begeleider te volgen aan het halster.
• De eigenaren die het paard laden, hebben nooit geleerd om te leiden of te laden.
• De eigenaren hebben geen controle over het paard, ze gebruiken de verkeerde lichaamstaal, houden het paard te kort vast, geven hem te weinig ruimte om naar binnen te komen of kijken hem in zijn ogen, wat betekent: ‘ga weg’.
• De trailer of de vrachtwagen nodigt niet voldoende uit om naar binnen te gaan. Een slechte loopplank, een donker ‘gat’ of een vies ruikende trailer werken niet bepaald motiverend. Het is bekend dat paarden vaak niet willen laden als er eerst een koe of een varken in de trailer heeft gestaan.
• Het paard is geslagen om de trailer op te gaan. Het kijkt nu steeds achterom.
• Het paard is geslagen van achteren en nu gooit hij zijn hoofd omhoog of hij gaat steigeren. Hij denkt dat de trailer hem pijn doet.
• Het paard heeft een slechte ervaring gehad tijdens het vervoer. Er is bijvoorbeeld te snel gereden, waardoor het paard de controle verloor.
• Er is een ongeluk gebeurd tijdens het rijden.
• De ruimte waar het paard in staat is te smal, hij kan hierdoor zijn balans niet vinden.
• De trailer is te klein of te laag voor het paard.
 
Emiel schrijft in zijn artikel over hoe je een paard kunt leren weer met vertrouwen in de trailer te gaan. Naast het niet in de trailer willen stappen, zijn er echter nog meer problemen die kunnen ontstaan met trailer laden en vervoeren:
1. Mijn paard springt van de zijkant af
Om een paard goed te leren laden, moet je vooraf veel grondwerk doen. Daarnaast is het een goed idee om je trailer met een kant tegen een muur te zetten, terwijl je de andere kant afzet met springbalkjes, strobalen, afvalbakken, etc.. Hierdoor maak je het gemakkelijker voor het paard om het goede te doen. Let er wel op dat je eigen veiligheid en de veiligheid van je paard hierbij altijd voorop staan.
2. Mijn paard rent achterwaarts van de laadplank af
Als je paard ineens naar achteren rent, zorg dan dat je hem niet direct probeert te stoppen door de lijn vast te houden. Je loopt dan het risico dat hij zijn hoofd omhoog gooit en met zijn hoofd tegen het dak slaat. Laat hem dus eerst een paar stappen achteruitgaan, totdat zijn hoofd veilig buiten is en vraag hem dan direct weer naar binnen te gaan. Als je paard stil staat, vraag je hem met tact weer een eerste stap vooruit te zetten. Het helpt vaak ook door de trailer met de achterkant richting een stevige hoge muur te plaatsen. Houd er dan rekening mee dat de laadklep niet te ver bij de muur vandaan ligt. Er moet ongeveer nog een paard tussen kunnen. De muur zorgt ervoor dat het paard minder snel de trailer afloopt.
3. Ik krijg mijn paard de trailer niet uit
Dit laat zien dat je het grondwerk altijd eerst moet doen. Leer je paard heel goed achterwaarts te gaan, over verschillende ondergronden. Ga rustig te werk en laat je paard een stap op de plank nemen en zet hem dan direct weer achterwaarts. Neem de tijd en leer je paard heel langzaam steeds een stapje verder te gaan, maar ook direct weer achterwaarts.
4. Mijn paard houdt zijn hoofd heel hoog in de lucht
Je kunt het beste een poll guard gebruiken, een bescherming op zijn hoofd. Oefen onder een stuk zeil of doek voordat je met je paard een trailer inloopt. Je zult zien dat hij moedwillig zijn hoofd hoog zal houden om te laten zien dat toch echt te groot is om onder dat stuk zeil door te gaan. Als je rustig blijft werken, zal hij langzaam maar zeker toch zijn hoofd laten zakken. Als je paard toch zijn hoofd omhoog gooit tegen het zeil, dan zal hij zich niet bezeren. Je kunt net zolang doorgaan totdat hij zich ontspant.
5. Mijn paard probeert achteruit te rennen op het moment dat ik aanstalten maak om de laadplank omhoog te doen
Je moet echt met je vingertoppen elke stap van je paard kunnen beheersen. Laat hem zo geconcentreerd zijn op wat jij doet, dat hij niet eens aan de laadplank denkt. Gaat hij achteruit, haal hem dan weer naar binnen. Maak er geen probleem van, zelfs als dit honderd keer moet gebeuren. Zie het gewoon als ‘quality time’ met je paard. Hij zal snel begrijpen dat eruit rennen niet de moeite waard is. Wees er wel zeker van dat de helpers bij de klep alles heel rustig doen en vooral met weinig geluid.
Leer je paard wennen aan alles wat achter hem gebeurd. Vraag twee vriendinnen een balkje vast te houden. Jij loopt met je paard naar binnen terwijl zij met het balkje een paar meter meelopen en weer terug. Bouw dit langzaam op totdat de balk helemaal tot aan de trailer komt. Nu ga je langzaam werken aan de klep. Til hem tien centimeter op en laat hem weer zakken. Haal je paard eruit. Ga weer naar binnen en laat je helpers de klep dertig centimeter optillen. Rustig aan bouw je dit op totdat het paard helemaal afgesloten kan worden.
Zorg er wel voor dat je helpers altijd NAAST de klep staan en niet erachter. Dit is te gevaarlijk mocht het paard naar buiten stormen. Wees in dit stadium erg voorzichtig met lange lijnen om zijn achterhand om hem binnen te houden.
  
Mocht het trailerladen na veelvuldig oefenen nog steeds niet lukken, neem dan contact op met een professional. Zij hebben in hun dagelijkse praktijk heel veel te maken met trailerladers en geven vaak de juiste tip of advies. Realiseer je dat trailerladen iets is dat veel geoefend moet worden. Het paard moet het eigenlijk gewoon gaan vinden om op de trailer te staan. Hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat!
 
IJslands trots
Overal waar ik geweest ben met Monty Roberts, was het nooit een probleem om een paard te vinden met een groot probleem met trailerladen. Tot we in IJsland kwamen. Echt niemand had een probleem! In ons team zochten we natuurlijk naar de reden hiervoor. IJslander zijn klein, ze hebben er grote trailers, etc. Maar Monty nam er toch geen genoegen mee. In een gesprek met een man die vierhonderd IJslanders had, vroeg hij: ‘Heb jij echt geen paard die moeilijk is met laden?’ De man (die van zijn beroep jager was) keek hem een beetje meewarig aan en zei: ‘Luister, als een paard zo dom is dat hij na twee dagen nog steeds de trailer niet op wil, dan schiet ik hem dood en eet ik hem op…’
Je weet in ieder geval zeker dat, mocht er een genetische component zijn, dat je geen doorvererving krijgt… Pas op, steekt uit! Ik kwam een paar jaar geleden in België, de mensen waar ik ging helpen met een paard dat niet wilde laden hadden hun trailer al helemaal klaar staan. Het was een 1,5 pony/paardtrailertje. Na even kennisgemaakt te hebben lieten ze me het paard zien waar het over ging. Een joekel van een paard, zeker 1.80 meter schofthoogte! Ik vroeg: ‘weten jullie zeker dat dit paard in de trailer past?’ Om het zeker te weten zijn we het paard gaan meten van zijn schouder tot en met zijn billen. Bleek hij zeker dertig centimeter uit te steken. De eigenaar zei toen: ‘Ohhh, nu begrijp ik waarom het paard er wel inliep maar waarom ik nooit af kon sluiten!’
 
TIP van Annemarie van der Toorn
Gebruik voor het laden altijd een lange lijn en een cap, zodat je veilig kunt werken!