Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Op zoek naar de juiste trailer

Je wilt een trailer kopen om je paard te vervoeren naar trainingen, wedstrijden, keuringen of naar de dierenarts, maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten? Hoe weet je welke trailer geschikt is voor jouw paard? En kan jouw auto deze trailer wel trekken? Welk rijbewijs heb je nodig? En hoe zit het eigenlijk met het onderhoud?
  
Er zijn ontelbaar veel trailers verkrijgbaar, in alle prijsklassen, soorten en maten, van een eenvoudige anderhalfpaardstrailer tot een trailer waarin drie uit de kluiten gewassen tuigpaarden comfortabel kunnen reizen en waar zelfs nog plaats over is voor het harnachement en de menwagen. Hoe kun je uit dit ruime aanbod toch de juiste keuze maken?
De trailer bepaalt voor een deel hoe jouw paard zijn transport beleeft. Zorg dan ook dat je een passende trailer uitzoekt. Het is belangrijk dat je – voor je op zoek gaat – exact weet hoe groot en hoe zwaar jouw paard is. Paarden vanaf 1,70 meter hebben namelijk een extra hoog dak nodig, anders stoten zij gedurende de rit steeds hun hoofd. En paarden die zwaarder zijn dan gemiddeld, staan prettiger in een extra stevige trailer. Kijk daarnaast in je kentekenbewijs hoeveel gewicht jouw auto kan trekken en hoeveel druk op de trekhaak hij aankan. Je wilt immers niet én een trailer én een nieuwe auto moeten aanschaffen…
  
Neem iemand mee
Ga niet alleen op zoek naar een trailer, maar neem een kenner mee die weet waar hij over praat. Let onder andere op comfort, ruimte, degelijkheid, licht en bekleding. Daarnaast is de verluchting erg belangrijk: zijn er een dakluikje en een ventilatierooster aanwezig? Paarden moeten tijdens de rit voldoende frisse lucht binnenkrijgen, anders krijgen ze het al gauw benauwd. Bovendien stappen paarden eerder een lichte ruimte binnen dan een donkere, dus ook bij het laden is dit een groot voordeel.
Let goed op het materiaal waarvan de bodem is gemaakt. Een vloer van behandeld aluminium kan bijvoorbeeld niet rotten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld multiplex en hout. Maar niet alleen het materiaal is belangrijk. Informeer ook naar de dikte en de staat van de bodem, zeker als je een tweedehands trailer aanschaft. Het zal niet de eerste keer zijn dat een paard onder het rijden door de bodem zakt. Kijk ook met welk materiaal de laadklep is bekleed, kan je paard bij het in- en uitstappen niet uitglijden? En kan het paard zichzelf niet verwonden in de trailer?
  
 
Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden?

U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.

Rijbewijs afhankelijk van toegestane maximale massa
Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht.

Aanhanger trekken met rijbewijs B
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto:
een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
een aanhanger trekken van meer dan dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Aanhanger trekken met rijbewijs B+ (code 96)
Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:
iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Aanhanger trekken met rijbewijs BE
Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:
een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger gebruiken waarvan het gewicht meer is dan 3.500 kg.

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op de maximale trekhaaklast. Dit moet groter zijn dan het daadwerkelijke gewicht van de aanhanger.

 
(bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/met-welk-rijbewijs-mag-ik-een-motorvoertuig-met-aanhangwagen-besturen)
  
Proefrit
Heb je een keuze gemaakt? Vraag dan, net zoals je doet als je een nieuwe auto gaat kopen, of je een proefrit met de trailer mag maken. En probeer eens of je paard wel comfortabel in de trailer staat!