Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Straal en witte lijn

Als bacteriën en schimmels de hoef aantasten, moet consequent worden ingegrepen om blijvende schade te voorkomen.
  
Tekst en foto’s: Ilja van de Kasteele
  
De boosdoeners zijn microscopisch klein en gek op vochtige en donkere plekken. De ergste soorten voelen zich daar waar andere levende wezens geen lucht meer krijgen, het meest op hun gemak: daar waar paarden in de mest of modder staan en hun hoeven niet regelmatig worden schoongemaakt. Bacteriën en schimmels kunnen onder de vuillagen ongehinderd groeien. Meestal vallen ze pas op als de hoef al stinkt. Als je de hoef meteen behandelt, is de kans groot dat je de bacteriën en schimmels weer kwijtraakt. Een voorwaarde daarvoor is wel dat je weet wat je paard mankeert: bij rotstraal tasten bacteriën eerst de middelste straalgroeve en de straalgroeven aan de zijkant aan. Later kan ook de hoeflederhuid worden aangetast.
  
Bij de zogenaamde White Line Disease is de schimmel Geotrichum in combinatie met bacteriën actief. De bacteriën dringen door een scheur of een andere beschadiging van de hoef in de witte lijn. De schimmel produceert vervolgens een netwerk van schimmeldraden. De combinatie van zowel schimmels als bacteriën zorgt voor oplossing van de witte lijn en kan uiteindelijk leiden tot een losse hoefwand. Beide ziektes zijn het gevolg van slechte hygiëne, onvoldoende beweging en onvoldoende weidegang. In een stal die niet regelmatig wordt schoongemaakt ontbinden bacteriën mest en urine, waarbij ammoniak wordt geproduceerd. Dit vluchtige gas bindt zich aan het vocht in het stro. Op die manier ontstaat ammoniakzuur, dat het eiwit van het hoefhoorn aantast en vernietigt.
  
Sterk verzwakt
Als de hoef op deze wijze wordt verzwakt, kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijk binnendringen. Als het paard daarnaast weinig beweegt of te kleine ijzers heeft, werkt het hoefmechanisme nog maar beperkt en heeft het aangroeiende hoorn een mindere kwaliteit. Als de smid het ijzer te heet en te lang brandt, lossen delen van de witte lijn vanwege de hitte op en worden deze eveneens gevoelig voor ziektekiemen. Bij beide ziekten moeten de betroffen en stinkende delen van de straal c.q. de witte lijn met een hoefmes volledig worden verwijderd. Om verwondingen te voorkomen, mag de hoef niet met een scherp voorwerp worden uitgekrabd. Hij moet regelmatig met water en een borstel worden schoongemaakt. Zodra de hoef weer droog is, moeten de plekken met Povidon-jodium worden behandeld. Dat werkt uitdrogend en antibacterieel. Bij de White Line Disease worden daarna watten, gedrenkt in drie procent waterstofperoxide, op de hoef aangebracht. Tegen schimmels behandelt men de hoef met een propolisproduct (honing).
  
De straal is aangetast.
De rottende plekken worden uitgesneden.