Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

8 tips voor een veilige buitenrit

Veiligheid staat voorop! Houd je daarom aan een aantal basisregels als je een buitenrit maakt. ROS geeft 8 tips voor een veilige buitenrit.    
 
Tekst: Lieke van Zuilekom | Foto’s: www.shutterstock.com


1 Draag altijd je cap
Een goede helm draagt bij aan de veiligheid van je buitenritEen veilige buitenrit begint natuurlijk met het dragen van een cap. Vroeger droegen veel ruiters geen cap omdat deze caps niet lekker zaten. Maar ook omdat nog niet zoveel bekend was over de gevolgen van het niet dragen van een cap bij een val. Vandaag de dag zijn er echter zoveel caps voorhanden, dat er altijd wel een te vinden is die jou past. Of je nu thuis ontspannen door de bak hobbelt, actief traint of een ontspannen buitenrit maakt, zorg dat je altijd een cap draagt!

2 Kies voor makkelijk zittende kleding
Draag makkelijk zittende kleding die geschikt is om paard te rijden, zoals een rijbroek en een t-shirt, trui en/of jas. Draag eventueel ook een bodyprotector als je een rit gaat maken. Grote, uitstekende sieraden en te losse kleding zijn niet geschikt voor op het paard. Laat deze dan ook thuis.

3 Zorg dat je goed zichtbaar bent
Vooral wanneer je een buitenrit maakt in de schemer of in het donker is het belangrijk dat jij én je paard goed zichtbaar zijn. In de ruitersportwinkel is een keur aan reflecterende hesjes, dekens, peesbeschermers en caphoesjes te koop. Ook een ruiterlamp kan jullie zichtbaarheid vergroten. Zo ga je veilig op weg!

4 Controleer je harnachement
Past het zadel nog goed op de rug van je paard? Ligt het zadeldekje glad, zonder vouwen? Zijn je singelstoten nog in goede conditie? En je beugelriemen? Heb je goed aangesingeld? Voordat je een buitenrit gaat maken, is het goed om je harnachement te controleren, zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan.

5 Bereid je voor met schrik- en obstakeltraining
Een veilige buitenrit begint met de juiste voorbereiding! Als voorbereiding op jullie rit is het verstandig om thuis schrik- en obstakeltraining te doen. Zo leer je je paard wennen aan alle vreemde voorwerpen en obstakels die jullie tijdens je rit kunnen tegenkomen. Zorg ervoor dat je paard spelenderwijs ‘bomproof’ wordt!

6 Haal je ruiterbewijs
Veilige buitenrit makenNet zoals je met een brommer of auto niet gaat rijden zonder rijbewijs, is het verstandig om je ruiterbewijs te halen voordat je met je paard de openbare weg op gaat. Het ruiterbewijs is een bewijs dat je goed met je paard kunt omgaan, hem goed onder controle hebt en dat je de gedrags- en verkeersregels weet. Voor het examen moet je een theorie- en een praktijkgedeelte afleggen. Tijdens het praktijkgedeelte laat je zien dat je kunt rijden in alle gangen, zonder en met beugels, goed kunt op- en afstijgen, een klein sprongetje maken en een smalle doorgang kunt rijden. Daarna volgt een rit op de openbare weg waarin je laat zien dat je de verkeersregels kent en kunt toepassen. Zo ga je veilig op weg!

7 Neem altijd een telefoon mee
Ga je met je paard een buitenrit maken, neem dan een klein heuptasje mee waarin je je telefoon en wat geld kunt meenemen. Mocht er onderweg iets gebeuren, dan kun je in ieder geval hulp inroepen.Tijdens langere ritten kunnen zadeltassen nuttig zijn. Hierin kun je onder andere iets te eten en drinken meenemen. En voor je paard iets lekkers. Stop bij voorkeur je telefoon niet in de zadeltas. Mocht je van je paard vallen en hij gaat er vandoor, dan kun je nog geen hulp inschakelen...

8 Maak liever niet alleen een buitenrit
Rijden in een groep is niet alleen gezelliger dan alleen op pad gaan, maar in veel gevallen is het ook veiliger. Paarden zijn kuddedieren. Je kunt het kudde-instinct van je paard gebruiken om jonge, onervaren of angstige paarden te laten wennen aan het maken van buitenritten. Zo laat je hen wennen aan de indrukken die zij buiten de stal zullen opdoen. Tractoren, koeien of mensen die aan nordic walking doen, komen minder bedreigend over wanneer een aantal ervaren paarden die voor jouw paard lopen, deze vreemde ‘dingen’ onverstoord voorbij lopen. Ook voor onervaren ruiters biedt het rijden in een groep de nodige veiligheid. Rijd je in een groep, zorg er dan voor dat het tempo en de afstand van de rit worden aangepast aan de zwakste schakel in de groep.