Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

De 10 grootste veiligheidszonden

In de omgang met paarden dien je je aan een aantal regels te houden, om je eigen veiligheid en de veiligheid van je paard te garanderen. In dit artikel behandelen we tien grote veiligheidszonden.

Foto’s: Horses im Media/Ruehl, Wentscher, Holger Schupp


1. Veilig schoeisel
Draag altijd veilige schoenen als je bij je paard in de buurt komt. Hoe mak je paard ook naast of achter je loopt, het risico dat hij een keer op je tenen stapt, is haast onvermijdelijk. Draag je dan teenslippers, sandalen of dunne gympjes, dan kun je wel raden wat er gebeurt. Zelfs als je paard geen ijzeren hoefbeslag heeft, kun je je in zo’n geval ernstig bezeren. Veiligheidsschoenen met een stalen neus zijn absoluut geen overbodige luxe.

2. Draag altijd een cap!
Draag altijd een veiligheidscap wanneer je rijdt. De helmen van vandaag zijn zo licht, dat je nauwelijks merkt dat je iets op hebt. Bovendien is voor ieder hoofd wel een geschikte pasvorm te vinden, dus je hebt geen excuus meer om er geen te dragen!Ook tijdens oefeningen op de grond kan het raadzaam zijn een cap te dragen. Bij schriktrainingen bijvoorbeeld of als je met een paard werkt dat je nog niet zo goed kent, is een cap aan te raden.

3. Wie gaat er voor?
Als jij met je paard de stal verlaat, is het heel belangrijk dat je paard jou volgt en niet andersom. Jij moet als eerst naar buiten stappen. Loopt jouw paard als eerst naar buiten, dan is het haast onmogelijk om hem onder controle te houden. Of nog erger: als jouw paard in de opening van de stal langs jou heen probeert te dringen, kun je je lelijk bezeren.

4. In de trailer
Leid je paard alleen de trailer in wanneer deze vastgekoppeld is aan een auto. Anders bestaat namelijk het gevaar dat de trailer samen met je paard en met jou voorover kukelt. En ook al komen je paard en jij hier dan misschien zonder kleerscheuren vanaf, de kans dat je paard ooit nog ontspannen richting de trailer stapt, is in dit geval klein….

5. Vastzetten
Bind je paard nooit vast aan de deur van zijn stal, een kruiwagen of een ander voorwerp dat kan bewegen. Raakt je paard in paniek en wil hij vluchten, dan kunnen in zo’n geval de gevolgen dramatisch zijn. Een paard in paniek is namelijk onbeheersbaar, onvoorspelbaar en vooral erg sterk. Daarom moet hetgeen waaraan je je paard vastzet, stabiel zijn. Een aanbindpaal of een speciale ring aan de stalmuur zijn goede, veilige opties.

6. Hoe heb jij de touwtjes in handen?
Wikkel nooit het halstertouw om je hand! Ook het braafste paard kan een keer schrikken en er vandoor gaan. Heb jij dan het halstertouw om je hand gewikkeld, dan kun je jezelf onmogelijk bevrijden waardoor je meegesleurd wordt in de vlucht van je paard. Beknellingen, kneuzingen en zelfs botbreuken kunnen hiervan het gevolg zijn.

7. Houd contact met je paard

Blijf tijdens het poetsen altijd in het gezichtveld van je paard staan, zodat hij weet waar je bent en dus niet van jou kan schikken. Moet je toch op een plek zijn waar je paard je niet kan zien, zorg dan dat je paard weet dat jij geen bedreiging voor hem vormt. Loop je tijdens  het poetsen om de achterhand heen, laat dan met je hand voelen waar je bent. Ook helpt het wanneer je tegen je paard blijft praten.

8. Let op de stijgbeugel

Wanneer je in het zadel zit, dient de stijgbeugel als houvast voor je voet. Maar wanneer je naast je paard loopt en vergeten bent de beugel omhoog te schuiven, kan de stijgbeugel ook heel andere dingen vasthouden. De deurnop van de stal bijvoorbeeld, of het schuifsysteem van het hek bij de weide. Niet alleen de beugel of je zadel kan hierdoor beschadigen, ook je paard kan zich vervelend bezeren.

9. Waar gaat de reis naartoe?
Het is natuurlijk heerlijk om in je eentje een ontspannen buitenrit te maken. Maar laat wel altijd iemand op stal of thuis weten waar je naartoe gaat en hoe laat je verwacht terug te zijn. Neem voor noodgevallen ook altijd je mobiele telefoon mee. Je weet maar nooit!

10. Rook niet in de buurt van je paard
Roken wordt op steeds meer plekken beperkt of verboden. En ook in de buurt van je paard zou een verbod moeten gelden. Wanneer je in het zadel zit te roken, kan het gebeuren dat de sigaret uit je mond of hand tussen het paard en het zadel of gewoon op de paardenrug valt. Maar ook wanneer je je paard voert, poetst of alleen even aanhaalt, is het raadzaam niet te roken. Gloed die van je sigaret afvalt, dringt – wanneer het in contact komt met de paardenvacht – heel makkelijk door de vacht heen waardoor je paard schrikt, met alle gevolgen van dien.