Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Spenen doe je zo!

Wanneer je veulen een maand of vier oud is, kan hij gespeend worden. Maar wist je dat spenen veel meer inhoudt dan het scheiden van merrie en veulen? Wanneer het speenmoment eraan zit te komen, is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden.

  • Kan je veulen al goed krachtvoer en ruwvoer eten? Of moet je hem nog even tijd gunnen om dit onder de knie te krijgen?
  • En hoe is het gesteld met de gezondheid van de merrie? Kan zij nog even voor haar veulen zorgen? Of gaat haar conditie achteruit en moet het veulen snel op eigen benen leren staan.
  • Waar komt het veulen te staan na de scheiding? Kan hij zich hier niet verwonden?
  • En hoe zit het eigenlijk met de melkproductie van de merrie? Zodra het veulen bij zijn moeder wordt weggehaald, stopt de melkproductie niet direct. De merrie moet dan ook goed in de gaten gehouden worden. Als het te lang duurt voordat de melkproductie substantieel terugloopt, is er een verhoogde kans op uierontsteking door de restmelk in de uier, wat zeer pijnlijk is. Roep in zo'n geval altijd de hulp in van je dierenarts.