Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Paddock Paradise: terug naar de natuur

Natuurlijk huisvesten is veel meer dan je paard de hele dag vrij laten rondlopen. Want ook voeding, verzorging, contact met soortgenoten, voldoende rust én veiligheid spelen een rol in zijn welbevinden. Het Paddock Paradisesysteem komt tegemoet aan de natuurlijke behoeften van je paard. Zijn natuurlijke leefomstandigheden worden hier zo goed mogelijk nagebootst.

Tekst: Lieke van Zuilekom / Foto’s: www.shutterstock.com


Het idee van Paddock Paradise is afkomstig uit Amerika. Grondlegger Jaime Jackson was werkzaam als hoefsmid op een ranch waar ‘wilde’ paarden werden gevangen, getemd en daarna werden verkocht. Jackson verbaasde zich over het feit dat de nieuw gevangen paarden altijd geweldig mooie en vooral probleemloze hoeven hadden. Echter nadat deze paarden een aantal maanden in gevangenschap en in een beperkte ruimte hadden rondgelopen, moesten hun hoeven opeens bekapt worden. En dat maakte hem nieuwsgierig. Daarom startte Jackson begin jaren tachtig een onderzoek naar de redenen waarom verwilderde paarden zo goed in staat zijn hun hoeven zelf te onderhouden. Dit onderzoek duurde uiteindelijk ruim vier jaar en bracht hem, naast een nieuwe methode van bekappen, op het idee van Paddock Paradise.

Het grootste verschil dat Jackson zag tussen de ouderwetse manier van paardenhouden en het leven van de ‘wilde’ paarden, was dat de ‘wilde’ paarden hun natuurlijke gedrag konden uiten. Het drukke bestaan van de dieren in hun natuurlijke leefomgeving zorgt ervoor dat ze grote afstanden (tot ruim 30 kilometer per dag) konden afleggen, over een gevarieerd terrein. Tijdens het lopen konden de paarden zich voorzien in al hun behoeften. Ze kwamen langs water en door steppeachtige grasvlaktes en ze liepen over diverse ondergronden. Maar ze waren ook constant bij elkaar, zodat ook in hun sociale behoefte kon worden voorzien. Hoe anders dan het leven van paarden in gevangenschap!

Leefgebied volgens de natuur
Wilde paarden leven in uitgestrekte gebieden met een grote variatie in hoogte, bodemsoorten en begroeiing. In hun leefgebied blijven ze echter altijd binnen bepaalde onzichtbare grenzen. Gedomesticeerde paarden hebben dan ook geen enkel problemen met de vaste grenzen van de terreinen waarop zij worden gehouden.
Wilde paarden houden van de variatie die de vrije natuur biedt, maar ze zijn ook erg gesteld op hun bekende en vertrouwde omgeving. Ze volgen vrijwel altijd de bekende route door hun leefgebied. Binnen het Paddock Paradise principe wordt dit gedrag in het achterhoofd gehouden. Door een looppad rond de weide aan te leggen en door in deze route zoveel mogelijk variatie aan te brengen, wordt het natuurlijke habitat van onze paarden nagebootst.

Spreid je voorzieningen

Het looppad is voor je paard of pony een uitnodiging om rond te trekken en om op onderzoek uit te gaan. Zeker wanneer je langs de route op verschillende plaatsen drinkvoorzieningen, hooi, speelgoed of zelfs een schuilplaats voorziet, wordt je paard gedwongen om van de ene naar de andere plek te lopen. Wil je het helemaal goed doen, rust het pad dan uit met verschillende bodems zoals grind, boomstammen, een stuk zand waarin ze kunnen rollen, et cetera. Dan wordt de natuurlijke omgeving van je paard pas echt goed nagebootst. Een flinke heuvel of een grote waterpoel maken je Paddock Paradise helemaal af.

Kwaliteit boven kwantiteit

Wil je een Paddock Paradise realiseren, dan hoef je helemaal niet zoveel ruimte ter beschikking te hebben. Het gaat er om hoe je de ruimte indeelt en beheert. Je kunt je Paddock Paradise zo uitgebreid maken als je wilt, maar ben je beperkt in je ruimte, dan moet je keuzes maken. Kies bij voorkeur wel voor verschillende ondergronden. Dat stimuleert de doorbloeding van de paardenhoeven en zorgt dus voor sterke, gezonde hoeven.  

De voordelen van een Paddock Paradise zijn:

•    De paarden worden gemotiveerd en gestimuleerd om veel meer te bewegen.
•    Veel bewegingsvrijheid en ruimte voor de paarden.
•    Natuurlijk gedrag wordt gestimuleerd.
•    Er is meer harmonie tussen de paarden.
•    Het mentale welzijn van je paard verbetert.
•    Sociaal contact wordt bevorderd.
•    De diverse ondergronden zorgen voor sterkere en gezondere hoeven.

TIP van Annemarie van der Toorn:
Geweldig om je paard zoveel mogelijk beweging en afleiding te geven. Let er wel op dat het aantal paarden dat je bij elkaar kunt stallen, afhankelijk is van de ruimte. Teveel paarden op een te kleine ruimte, zeker bij wisselende samenstelling, kan onrust in de kudde veroorzaken.