Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Houd je oudje in beweging

Rijpaarden van twaalf tot vijftien jaar oud worden gezien als geroutineerde ‘professionals’. Zij hebben vaak ervaring, kracht en conditie genoeg om samen een lange buitenrit te kunnen maken. Toch komt hun pensionering iedere dag een stapje dichterbij. Wat kun je doen om je paard nog lang gezond en fit te houden?

Tekst: Lieke van Zuilekom / Foto: Shutterstock


Terwijl het voor ons zo normaal is dat we in de tweede helft van ons leven rustiger aan gaan doen, blijven we hoge verwachtingen houden van onze paarden. Paarden die ouder zijn dan veertien jaar, worden nog regelmatig in de topsport uitgebracht. In alle disciplines. Natuurlijk gaat ook het verouderingsproces niet ongemerkt aan een paard voorbij. De eerste signalen waaraan je kunt zien dat je paard ouder wordt, zijn de wat ingevallen huiddelen boven zijn ogen. Oudere paarden die het hele jaar buiten staan, zullen eerder in hun wintervacht komen. En in het voorjaar raken ze hun wintervacht minder snel kwijt dan je gewend was. Wanneer je paard twaalf jaar of ouder is, verandert het kraakbeen in zijn gewrichten vaak. Het kraakbeen wordt brozer. Artrose ligt op de loer. Bovendien hebben oudere paarden vaker last van longaandoeningen, allergieën en spierkrampen.
Wat kun je nu doen om je ouder worden de paard zo lang mogelijk fit te houden? Onze experts zijn het er over eens: het beste verouderingsmedicijn is: regelmatige beweging. Ga minimaal drie tot vier keer per week met je paard op stap. Warm zijn spieren, banden en gewrichten goed op, voordat je aan je training begint. En besteed veel aandacht aan de cooling down.

Extra hulp
Spierspanningen, spierpijn en vastzittende spieren, bijvoorbeeld op de paardenrug, kunnen ook bestreden worden met een regelmatige gang onder het solarium. De warmte zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor de spieren als het ware ‘schoon’ worden gemaakt.

Een uitgebalanceerde voeding is ontzettend belangrijk voor ieder paard, maar zeker ook voor je 12-plusser. Het oudere paard heeft in ieder geval behoefte aan diverse soorten olie, kruiden en sporenelementen. Maar daar blijft het niet bij. Want hoe lekker en goed zijn voer ook is, als zijn gebit niet in orde is, kan je paard zijn voedsel niet goed verteren. Regelmatige controle door een goede, gecertificeerde paardentandarts is dan ook onontbeerlijk. Daarnaast is het verstandig je paard regelmatig te laten controleren door de hoefsmid.

Heb je bovenstaande allemaal in orde? Ga dan op zoek naar goed gezelschap voor je paard. Dit kan zowel een makke soortgenoot als een ondeugende puber zijn, al gaat de voorkeur uit naar de laatste. Want de speelsheid en onstuimigheid van het jonge paard, zorgt ervoor dat jouw oudere paard lekker in beweging blijft!