Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Melk, goed voor elk!

Paarden zijn kudde- én vluchtdieren. Daarom moeten veulens al binnen één tot twee uur na hun geboorte kunnen staan. Is dit niet het geval en is het veulen erg zwak, probeer hem dan voorzichtig te helpen door het zachtjes te ondersteunen, met één hand op zijn borst en één hand onder zijn staart. Als dit goed gaat, kun je het veulen voorzichtig naar de uier van zijn moeder leiden. Als het goed is, zal het veulen direct beginnen te drinken.
De eerste melk die hij binnenkrijgt, de biest, is van groot belang voor zijn ontwikkeling. De biest is namelijk niet alleen energie- en eiwitrijk, in de eerste melk zitten ook veel afweerstoffen. Bovendien heeft biest een afdrijvende werking, waardoor de pek in de darmen, die bestaat uit afgestorven darmcellen en slijm, gemakkelijker het lichaam verlaat. Hierna kan de normale mest op gang komen.
Drinkt je veulen niet of nauwelijks, dan kun je proberen je merrie te melken en de melk via een fles aan het veulen te geven. Als ook dat niet lukt, is het raadzaam om de dierenarts te bellen. Hij kan ervoor zorgen dat je veulen, bijvoorbeeld middels sondevoeding, alsnog de broodnodige melk binnenkrijgt.