Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Groente en fruit: overdaad schaadt!

Veel paardenbezitters weten niet dat paarden dol zijn op groenten en fruit. En dat terwijl dit heel gezonde tussendoortjes zijn! Maar welke groente- en fruitsoorten zijn gezond? En welke niet?

We vinden het allemaal leuk om ons paard een keer wat extra’s te geven. Groente en fruit zijn hiervoor uitstekend geschikt, al is het belangrijk dat je fruit voert met mate. Fruit bevat namelijk veel suikers. Zeker bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of zomereczeem, kan een overdaad aan fruit schadelijk zijn. Maar ook groenten kunnen voor problemen zorgen. Onrijpe peulen, zaden en gekiemde bonen zijn bijvoorbeeld giftig. Voer je paard dan ook geen rauwe bonen.
Het eten van grote hoeveelheden ui, sjalotjes, bieslook, prei of knoflook kan leiden tot koorts, buikloop, nierontstekingen, ontstekingen in het maag-darmstelsel of bloedarmoede. Mag je paard dan helemaal geen ui-achtige gewassen eten? Jawel hoor. Knoflook in een beperkte dosering – bijvoorbeeld als poeder of olie – draagt bij aan een goede weerstand, een gezonde huid, gezonde luchtwegen en een goede bloedsomloop. Bovendien is de lucht van knoflook ideaal geschikt om insecten op afstand te houden.Ook koolsoorten zoals bloemkool, boerenkool, witte kool en spruitjes zijn – wanneer je ze in grote hoeveelheden aanbiedt – giftig. De stengels en bladeren van tomaten kun je beter ook niet voeren.
Appels, peren, perziken en abrikozen. We zijn er dol op. Ook onze paarden zien fruit als een heerlijk tussendoortje. Echter is het niet verstandig om vruchten in hun geheel aan onze paarden te geven. De pitten in de vruchten kunnen namelijk gevaarlijk zijn, zeker als je ze in grote hoeveelheden voert. Lees verder