Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Paardendekens: zin of zonde?

Als buiten de temperatuur daalt, trekken wij een lekkere winterjas aan. Vaak krijgt ook ons paard een warme deken opgelegd. Maar wanneer is een paardendeken nuttig? Kan een deken ook te warm zijn voor je paard?

Wanneer gebruik je een paardendeken?
Het is goed om te weten wanneer je paard in de winter een deken nodig heeft. Vaak verwarmen we een paard té snel met een deken. Daardoor krijgt hij het te warm en wordt zijn huid vochtig, met allerlei ziekten tot gevolg.

De meeste paarden voelen zich het prettigst bij een temperatuur tussen de 4 en de 10 graden Celcius. Natuurlijk hangt dat ook af van het ras, de mate waarin het paard beweegt en of hij geschoren is.

Checklist: een deken is zinvol, als...
* het paard ook in de winter intensief wordt bereden en sterk zweet;
* het paard geschoren is voor de sport;
* je de lengte van de vacht zo kort mogelijk wilt houden;
* het paard oud is, vervoerd wordt of als het ziek is;
* het klimaat in de winter echt nat en koud is en het hard waait;
* het paard een hoge bloedlijn heeft en een dunne vacht;
* het paard weinig plaatsen heeft waar hij kan schuilen.

Houd er rekening mee dat ook bij paardendekens hygiëne zeer belangrijk is. Zorg dat je verschillende dekens hebt, zodat je kunt wisselen.

Met welke deken kleed jij je paard aan?
Een perfecte deken is goed afgestemd op de functie waarvoor hij gebruikt wordt en heeft de juiste maat. Daarvoor houd je als vuistregel: stokmaat van je paard + 30 cm.

Ben jij een paardenliefhebber die daarnaast voor een glamour-stijl gaat? Leuk! Bij een jaarabonnement ROS krijg je nu een gratis luxe paardendeken met Burberryruit cadeau.
 
paardendeken ROS
 
 

Abonnees opgelet!
Al abonnee? Verleng je abonnement dan met 2 jaar via abo.ros@vipmedia.nl en je krijgt de luxe paardendeken ook cadeau! Bovendien betaal je dan maar €30,- per jaar.