Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Leren door te belonen

Wanneer je je paard iets wilt leren, bereik je meer en sneller resultaat door hem te belonen voor wat hij goed doet, dan door hem te straffen voor wat niet goed gaat. Dit is zelfs wetenschappelijk aangetoond.

Tekst: Lieke van Zuilekom | Beeld: www.shutterstock.com


Paarden associëren een straf doorgaans eerder met degene die de staf uitdeelt, dan met de overtreding zelf. Wil je je paard straffen voor ongewenst gedrag, dan is het heel belangrijk dat je goed kunt timen. Anders resulteert de straf alleen in angst van je paard… voor jou.

Een voorbeeld
Wanneer je paard jou een duw geeft en je reageert door hem ruw weg te duwen, dan is de kans groter dat je paard tot de conclusie komt dat jij niet te vertrouwen bent, dan dat hij ‘leert’ dat hij niet mag duwen. Ook een baasje die constant aan zijn halstertouw of teugels ‘rukt’, met de zweep slaat of tegen hem schreeuwt, zal hij snel als onvoorspelbaar beschouwen en liever uit de weg gaan.

Goed gedrag belonen
Straffen heeft alleen zin wanneer je paard hier daadwerkelijk iets van leert. Omdat je meestal straft nadat hij iets heeft gedaan, bereik je vaak een ander resultaat dan gewenst, met alle gevolgen van dien. Het is daarom beter om goed gedrag te belonen. Dit zal je paard namelijk aanmoedigen om het goede gedrag vaker te vertonen.
 
Met mate... snoepjes
Voor alle dieren, dus ook voor paarden, heeft voedsel een grote beloningswaarde. Hoe lekkerder het voedsel dat je hem aanbiedt, hoe meer hij zijn best zal doen om het goede gedrag te herhalen, is de heersende gedachte. Echter is het niet verstandig om iedere dag met een emmer vol lekkers naar stal te gaan. Je moet immers ook rekening houden met zijn gezondheid. Beloningsvoedsel met veel suiker, kun je beter met mate aanbieden.Wanneer je kiest voor beloning met voer, onthoud dan dat de beloning die je aanbiedt, heel klein kan zijn. Dus geen hand vol brokken of een hele wortel, een paar brokjes, een plakje wortel of een stukje appel zijn ruim voldoende. 

Wist je dat... ?
De meeste paarden zelfs al blij worden van een handje hooi of zelfs van een pluk gras, dat zij ook zelf kunnen plukken?
 
Andere manieren van belonen
Naast belonen met voedsel, kun je goed gedrag stimuleren door iedere keer dat je paard iets goed doet, hem een knuffel of een aai te geven. En ook met je stem kun je goed gedrag bevorderen. Een uitgebreide poetsbeurt of lekkere massage doet het altijd goed. En na een intensieve training is de beste beloning… rust.