Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Zit jouw paard lekker in zijn vel?

Het eerste dat je ziet van een paard, is zijn buitenkant. En vaak kun je dan al gelijk zien of een paard ‘lekker in zijn vel’ zit. Een prachtig glanzende vacht met appeltjes erop, het tekent ons paard. Maar huid en haar zijn niet alleen maar een mooie verpakking van de botten, spieren en organen. De huid zelf is ook een orgaan en nog wel het grootste orgaan van ons paard.

Tekst en foto’s: Ed Hermens


De huid is geen statisch orgaan, maar wordt steeds opnieuw gevormd. Aan de onderzijde van de huidlaag, in de opperhuid, groeien de cellen. Aan het oppervlak van de huid gaan deze cellen dood. Doordat de cellen veel keratine bevatten, vormen ze een stevige en beschermede hoornlaag.
In de huid bevinden zich ook gespecialiseerde cellen die haren laten groeien. Dat gebeurt in de haarwortelzakjes, dat zijn eigenlijk ingestulpte stukjes huid. In de haren zit ook veel keratine. De haren van de manen groeien ongeveer een centimeter per maand. De lengte van de lichaamsvacht is afhankelijk van de temperatuur en ook het paardenras heeft zijn invloed. In het voorjaar verharen paarden en wordt de lange wintervacht vervangen door nieuw haar. En in het najaar worden de haren langer en dikker om de wintervacht te vormen. Een paard verhaart dus maar een keer per jaar. Een ondervacht zoals bij honden kennen we bij paarden niet, alle haren zijn ongeveer even lang.
Aan de haarwortelzakjes zijn kleine spiertjes vastgemaakt. Deze kunnen, als ze samentrekken, de haren iets meer rechtop zetten. Hierdoor is het paard beter beschermd tegen koude. Elk haar zit in zijn eigen haarwortelzakje. En elk haarwortelzakje heeft zijn eigen talgkliertjes. De talgklieren produceren een vette stof die de haren beschermt en waterafstotend maakt. Hierdoor dringt het regenwater niet door in de vacht en loopt het beter over de haren naar beneden. Ook bevat de talg onverzadigde vetzuren die een remmend effect hebben op bacteriën. De talg speelt dus een belangrijke rol bij de bescherming van de huid. Ook wordt de isolerende werking van de vacht er verder door vergroot. Lees verder