Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Je paard Fit volgens plan

Waar een wil is, is een weg. Als jij gemotiveerd traint volgens je trainingsplan, kunnen jij en je paard waarschijnlijk een heel eind komen!
 
Trainingsplan voor jou en je paard
Helaas is er niet één juiste weg om je doel te bereiken. Een ruiter en paard zijn twee verschillende individuen met ieder een eigen karakter. Bovendien hebben zowel ruiter als paard hun eigen sterke en zwakke plekken. Om de juiste richting in te slaan en je doelen te bereiken, is echter maar één ding echt nodig: een realistisch trainingsplan.

Stem je trainingsplan af op jou en je paard
Maak een trainingsplan dat is afgestemd op je doelen en niveau. Vergeet daarbij niet om ook goed te kijken naar de conditie van je paard. Gebruik de volgende vragen als richtlijn:

  • Hoe oud is mijn paard?
  • Welk opleidingsniveau hebben mijn paard en ik?
  • Hoe is het met de gezondheid en conditie van mijn paard gesteld?
  • Welke doelen hebben we op korte en lange termijn?
  • Hoeveel tijd heb ik wekelijks voor de training? 
  • Rijdt er nog iemand anders op mijn paard?
  • Welke trainings- en bewegingsmogelijkheden heb ik ter beschikking?  
  • Waar kan mijn paard vrij lopen? 

Om goed te werken met een trainingsplan is het vooral belangrijk dat je niets forceert. Voorkom dat je jezelf en je paard overbelast. Met een rustige opbouw behaal je jouw doelen het best. Twijfel je over wat je paard aankan? Laat je dan door een dierenarts adviseren.

Meer inzicht door een trainingsdagboek
Meer inzicht in het effect van je trainingen, krijg je met een trainingsdagboek. Daarin houd je bij waar en hoe lang je hebt gereden, in wat voor stemming je paard was, of je paard nog andere beweging heeft gekregen en op welke manier hij werd gevoerd. Een dergelijk dagboek is extra handig als je je paard met iemand deelt.  

Vergeet de psyche van je paard niet!
Een vluchtdier als een paard heeft meer nodig dan een vast programma van oefeningen.Tijdens de dagelijkse weidegang krijgt hij de noodzakelijke lichamelijke beweging, maar het heeft ook voordelen voor de psyche van het paard. Frisse lucht, omgevingsprikkels en sociale contacten zijn goed voor de ziel van onze viervoeters. Houd hier rekening mee, ook in de winter!

Plezier en afwisseling
Naast de vaste oefeningen, plan je voor je paard ook dagen in voor ontspanning en het 'losjes' rijden. Zo hou je je paard en jezelf gemotiveerd, het hele jaar door!