Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

te dik paard op dieet

Dikke paarden zien er niet alleen onaantrekkelijk uit, ook hun gezondheid lijdt onder het teveel aan kilo’s. Zorg dat je ros met de juiste training en een doordacht dieet verantwoord afvalt.
 
Foto’s: Ilja v.d. Kasteele en IMAGO
 
Wanneer is een paard te zwaar? 
Vaak zie je dat een paard te maken heeft met zwaarlijvigheid. Je voelt de ribben amper tot niet en
 
zowel naast als boven de staart en op de schoft bevinden zich vetophopingen.
Een ander symptoom voor overgewicht is een vetrol aan de schouder. Bij paarden met overgewicht zie je ook vaak een dikke manenkam en een dik kruis. Toch vraagt dit wel om wat nuance. 
 
Bij oudere paarden vanaf twintig jaar verliest het onderhuids bindweefsel zijn stevigheid. Bij hen moet onderscheid worden gemaakt tussen vet en los bindweefsel. Ook het ras is belangrijk bij het bepalen van overgewicht. Robuuste rassen zien er over het algemeen ronder uit dan volbloedpaarden.
 
Body Condition Score (BCS) paarden
De BCS van je paard bereken je met hetzelfe doel als de BMI van een mens. De BCS wordt op basis van de vetophopingen aan nek, schouder, ribben, rug, kruis, borstwand, heup en staartinplant bepaald: van 1 (uitgehongerd) tot 9 (extreem vet). Een waarde tussen de 5 en 6 is ideaal.
 
Een hangbuik wijst niet per se op overgewicht
Een dikke hangbuik hoeft niet op overgewicht te wijzen. Die kan net zo goed door slappe buikspieren of door te veel gras, hooi of stro in de dikke darm worden veroorzaakt. Maar ook een chronische gebrek aan voer kan voor een dikke buik zorgen. Daarbij verzuren de maag en darmen van het paard. Het paard zal veel drinken om het lege gevoel in hun buik tegen te gaan. Dat veroorzaakt een opgeblazen buik.
 
De buik telt trouwens niet mee bij de zogenaamde Body Condition Score (BCS). 
  
Grote gevolgen overgewicht
Overgewicht heeft voor een paard grote gevolgen: van overbelasting van pezen, ligamenten, gewrichten en innerlijke organen tot een vergroot risico op allerlei ziekten. Te dikke paarden zullen minder presteren en zelfs hun vruchtbaarheid wordt beïnvloed door ze zwaarlijvigheid. Merries met overgewicht worden moeilijk drachtig en neigen tot tweelinggeboortes. 
 
Hoe pak je overgewicht bij een paard verantwoord aan?
Raadpleeg bij een te dik paard altijd eerst de dierenarts. Hij zal eerst ziektes zoals EMS (Equines Metabolisch Syndroom) en Cushing uit willen sluiten. Om dergelijke paarden te laten afvallen, moet eerst de storing in de stofwisseling worden behandeld.
 
Als een paard maar weinig overgewicht heeft, is het voldoende om minder voer te geven en hem meer te laten bewegen. Maar volg ook daarvoor het advies van de dierenarts. Een radicaal dieet is namelijk gevaarlijk voor je paard. Als hij honger lijdt, mobiliseert hijj overmatig veel vetten uit zijn reserves die dan in het bloed terechtkomen.Een storing van de vetstofwisseling kan vervetting van de lever veroorzaken en zelfs tot de dood leiden.
 
Geen langdurige hongerperiodes
Op hooi mag je niet besparen. Biedt het wel in meerdere kleine porties aan, in een net met kleine gaatjes. Dan is je dieetkandidaat er een tijdje zoet mee. Vaak wordt aangeraden om het hooi nat te maken om de koolhydraten eruit te spoelen. Daarbij verwijder je echter ook veel micro-organismen, mineraalstoffen en sporenelementen. Bij hooi dat laat wordt geoogst (late tweede snit) is de hoeveelheid suikers sowieso relatief laag. Krachtvoer echter kun je, afhankelijk van de prestatie die het paard moet leveren, helemaal van de menulijst schrappen. De meeste dikke paarden hebben de extra energie niet nodig. Zorg wel voor een goed mineraalsupplement.
 
 
Weidegang van een te dik paard
Als je paard moet afvallen, kun je dus om te beginnen minder krachtvoer geven en op lekker sappig gras besparen. Want de huidige op hoge prestatie gerichte grassoorten zijn voor koeien geschikt en bieden veel te veel energie voor onze stevige viervoeters. Deze grassen bevatten namelijk veel koolhydraten zoals fructose, sacharose en glucose. Op die manier worden vooral robuuste rassen snel vet en stijgt het risico op hoefbevangenheid.
 
Om te voorkomen dat je paard zich tijdens de weidegang op het gras stort, geef je hem vooraf hooi.
 
Inrichting stal
Ook de inhoud van de stal is belangrijk: gerststro en roggestro eten paarden namelijk niet graag en zijn daarom geschikt voor dieetpatiënten. Verder zijn houtkrullen ideaal om de hoeveelheid voer van je paard te controleren.
 
Hoe train je een (te) dik paard?
De training voor een paard met overgewicht stel je zo op dat pezen, ligamenten en gewrichten niet overbelast worden. Anders valt hij wel af, maar heeft zijn bewegingsapparaat er zwaar onder te verduren.
Ga dus voor een gelijkmatige en langdurige, maar niet te sterke bewegingsprikkel. Eerst vaker, dan langer en daarna pas sneller trainen.
 
Gebruik tijdens het rijden een hartfrequentiemeter om de hartslag van het paard in de gaten te houden. Als je deze pas meet als het paard stilstaat, zal het resultaat vertekenen, omdat de hartslag snel daalt. Een hartslag van ongeveer honderd slagen per minuut over langere afstanden is ideaal.