Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Wat te doen bij botbreuken?

Wat te doen bij botbreuken Dat een gebroken been bij het paard een zeer ernstige aandoening is, weten we allemaal. Hoe kunnen we het genezingsproces bespoedigen en de gevolgen binnen de perken houden?
  
Tekst en foto’s: Drs. E.L.G. Hermens
  
Botten bestaan voor een groot deel uit kalk en dood weefsel met mineralen zoals calciumfosfaat en calciumcarbonaat. Maar bot is ook een levend weefsel. Ongeveer een derde van het bot bestaat uit levende cellen die in cirkels zijn gerangschikt, met in het midden van de cirkeltjes een smalle opening waardoor de bloedvaten lopen. Het levende bot moet immers gevoed worden!
  
De meeste lange botten – zoals die in de benen – hebben binnenin een holte, de mergholte. Hierin zit het beenmerg dat een rol speelt bij de vorming van rode bloedcellen. Maar dat het bot de vorm van een buis heeft, is ook belangrijk uit mechanisch oogpunt. De natuur is heel slim en de vorm van een buis geeft met zo min mogelijk materiaal zo veel mogelijk sterkte aan de constructie.
Als het paard nog niet geboren is, worden de botten gevormd uit kraakbeen. Pas later in de ontwikkeling van de foetus worden de relatief zachte kraakbeencellen vervangen door het hardere botweefsel. Zolang de botten nog groeien – en dat is bij een paard tot ongeveer vijf jaar – zijn er nog kraakbeenstructuren in het bot aanwezig die de groei mogelijk maken. Bij het paard is bij de geboorte al een vrij groot deel van het kraakbeen omgezet in hard bot. Het paard moet tenslotte gelijk na de geboorte al kunnen staan en lopen. Bij jonge hondjes die nog meer dan zes weken in het nest blijven, is het skelet bij de geboorte veel minder ver gerijpt. Lees verder