Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

APK: hoe fit is jouw paard?

Alleen wanneer jouw paard tevreden en gezond is en goed in zijn vel zit, kunnen jullie beiden genieten van jullie samenwerking. Met de tien vragen uit onze Algemene Paarden Keuringstest kun je de conditie van je paard van zijn hoofd tot het puntje van zijn staart, controleren. Tel alle punten bij elkaar op en ontdek hoe fit jouw paard is!

Foto’s: www.shutterstock.com


1. Hoe is het gesteld met de conditie van je paard?
a. Mijn paard is wat aan de dikke kant, je kunt zijn ribben niet of nauwelijks voelen. Hij heeft vetrollen op zijn hals en merkwaardige verhogingen op zijn kont. Bovendien heeft hij vetlaagjes op zijn schouders, staartaanzet, borst, buik en heupen. (0)
b. Mijn paard weegt een paar kilo te veel. Hij heeft een grasbuik en/of een slechte bespiering. (3)
c. Mijn paard is in goede conditie. Je kunt zijn ribben voelen en hij is goed bespierd. (6)
d. Mijn paard is te dun, hij is slecht bespierd en heeft uitstekende heupknobbels. (0)

2. Welk voerschema houd jij aan op stal?
a. Mijn paard krijgt één keer per dag een grote portie voer, die hij snel verorbert, uit angst dat andere paarden zijn voer opeten. (0)
b. Ik voer mijn paard twee keer per dag, op dezelfde tijd. Daarna krijgt mijn paard tijd om te rusten. (3)
c. Mijn paard krijgt drie keer per dag krachtvoer. Ruwvoer kan hij naar behoefte eten. (6)
d. Ruw- en krachtvoer worden altijd naar behoefte van mijn paard gegeven. (9)

3. Wat eet jouw paard?
a. Dat weet ik niet precies, dat laat ik over aan de mensen op stal. (3)
b. Mijn paard krijgt hooi, stro en krachtvoer naar behoefte. Af en toe geef ik hem mineraalvoer. In de zomer loopt hij op de wei. (6)
c. Mijn paard krijgt een paar keer per dag ruwvoer. Dagelijks kan hij naar behoefte krachtvoer en mineraalvoer tot zich nemen. (9)

4. Hoe komt je paard door de rui heen?
a. Moeilijk. Als de andere paarden al glad en glanzend in hun vel zitten, heeft mijn paard nog hardnekkige plukken wintervacht. (0)
b. Met speciale extraatjes, zoals lijnzaad of lijnzaadolie, gaat mijn paard net als de andere paarden op stal soepel door de rui heen. (3)
c. Heel gewoon, mijn paard verhaart goed. Binnen de kortste keren is de ruiperiode voorbij. (6)

5. Hoe is de ademhaling van jouw paard, na vijf minuten draven?
a. Mijn paard heeft dan een hoge ademhalingsfrequentie en begint al te zweten. (0)
b. Mijn paard is dan buiten adem, maar na een paar minuten is hij weer hersteld. (6)
c. Hoezo? Mijn paard heeft dan slechts een licht verhoogde ademhalingsfrequentie en is nog heel fris. (9)

6. Kan je paard een volte in stap, draf en galop aan?
a. Een correct gereden volte redden we alleen in stap. (3)
b. Nee, we rijden buiten alleen maar rechtuit. (0)
c. In zowel stap en draf gaat hij prima door de volte. (6)
d. Geen enkel probleem! (9)

7. Hoe lang rijd je tijdens de warming-up in stap?
a. Helemaal niet, we gaan altijd direct van start. (0)
b. Zo’n twee tot vijf minuten. (3)
c. Minstens tien minuten, meestal langer. (9)

8. Hoe is het gesteld met de kwaliteit van de hoefhoorn?
a. Heel goed. De hoefhoorn is hard en glanzend. Mijn paard heeft gelijkmatige hoeven met een goede hoefrand. Hij kan ook zonder ijzers lopen. (9)
b. Prima, mijn paard verliest zelden een ijzer. (6)
c. De hoef is te zacht of te droog en is bros. De hoefhoorn brokkelt geregeld af. Scheuren en ribbels zijn geen uitzondering en de ijzers blijven niet goed zitten. (0)

9. Hoe is de verhouding tussen jouw paard en de andere paarden in de wei of paddock?
a. Mijn paard is schuw en gedraagt zich altijd wat bangig. (0)
b. Mijn paard is wat terughoudend richting de andere paarden. (3)
c. Mijn paard is moedig en zelfbewust. (9)
d. Mijn paard is speels en vriendelijk tegen de andere paarden. (6)

10. Past jouw paard zijn zadel goed?
a. Het zadel glijdt vaak weg en kantelt ook weleens. Ik gebruik dikke pads, een borsttuig en/of een staartriem. (0)
b. Ik denk dat het zadel wel goed past. (3)
c. Dat zit wel goed. Ik heb het zadel door een zadelmaker laten aanpassen en laat het zadel regelmatig controleren. (9)

Tel alle punten bij elkaar op en ontdek op de volgende pagina hoe fit jouw paard is!

De uitslag
Zo fit is jouw paard
:

0 tot 18 punten:
Wat betreft fitheid en welzijn valt er nog wel wat te doen. Controleer allereerst de manier van voeren. Voldoende mineralen moeten hierbij voorop staan. Een brokkelhoef duidt op een tekort aan biotine vitamine B. Laat je dierenarts eens een bloedproef nemen om dat te controleren. Is je paard bang voor zijn of haar soortgenoten? Kijk dan eens goed naar de samenstelling van de kudde. Is deze wel optimaal?
Als je paard hoofdzakelijk in de box staat, dan zijn licht, lucht en beweging de sleutelwoorden. Om blokkades en pijn uit te sluiten, is het verstandig om de paardentandarts te laten komen en om een specialist zijn rug te laten controleren. Heb je dit allemaal gedaan, dan staat niets een nieuwe trainingsaanpak meer in de weg. Begin voorzichtig zodat de spieren en pezen van je paard niet overbelast worden. Neem rijles. Samen met je instructeur moet je ervoor zorgen dat je paard soepeler wordt.

19 tot 36 punten:
Is je paard al buiten adem wanneer jullie wat langer galopperen? Mijd je de dressuurring omdat je paard daar niet graag voorwaarts loopt? Controleer dan eens goed waarom je paard deze dingen niet wil. De kwaliteit van zijn hoeven hangt voor een belangrijk deel af van de kwaliteit van zijn voeding. Is de kwaliteit van het ruwvoer wel goed? En van zijn krachtvoer? Voelt je paard zich lekker in de weidegroep? En krijgt hij voldoende beweging? Hoe vaak per week rijd je hem?
Wanneer je paard te dik is, doe je er goed aan stapsgewijs de hoeveelheid voer die je aanbiedt, te verminderen. Zelfs stro is een dikmaker, ondanks de geringe voedingswaarde, wanneer er een overvloed in zijn stal ligt. Je kunt beter, gematigd, het rantsoen hooi verhogen. Is je paard te dun, overleg dan met je dierenarts hoe je beter en meer kunt voeren. Laat je zadel eens door een zadelmaker nakijken.

37 tot 63 punten:

Jouw paard is noch een weinig bewegende dikkerd, nog een slecht bespierde breinaald. Als eigenaar kijk je af en toe kritisch naar zijn hoeven, je kijkt naar hoe je paard zich op de weide en in de groep gedraagt en je controleert regelmatig of het zadel geen drukplekken geeft. Ook zie je toe op de juiste hoeveelheden voer.
Wat rijden betreft, weet je dat een afwisselende en uitgebalanceerde training belangrijk is. Je merkt het direct wanneer je paard zich een keer niet lekker voelt en zoekt dan tot op de bodem uit wat hij mankeert. Wat denk je van een uitgebreide voer-check, zodat je de basis voor het leveren van optimale prestaties, nog beter kunt maken? Ook en bloedtest kan je helpen bij het opsporen van eventuele tekorten in het voedingspatroon. Laat voor de zekerheid een keer een zadelmaker op stal komen, om te kijken of je niets over het hoofd ziet.

64 tot 81 punten:
Van harte gefeliciteerd! Mensen met dit puntenaantal denken echt heel goed na over de voeding, verzorging, training en gezondheid van hun paard. De dierenarts, hoefsmid, tandarts en zadelmaker zijn betrouwbare partners die nooit te beroerd zijn om je vele vragen te beantwoorden. Regelmatige rijles is vanzelfsprekend, je paard voelt zich lekker. Ook in de groep. Thuis staan er op je boekenplank vele boeken over paarden. En dat heeft tot gevolg dat je een paard gezond, goed getraind en psychisch evenwichtig is.
Pas wel op dat je niet overdrijft en problemen gaat zien waar ze niet zijn. Wil je nog iets aan je paard verbeteren, doe dat dan op trainingsgebied, zodat je altijd honderd procent fit en gemotiveerd op pad kunt samen!