Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Gerco Schröder: bescheiden topper

Hoog torent Gerco Schröder boven mij uit, wanneer hij ontspannen komt aangestapt met Eurocommerce Vicky Gold. Of het goed is dat hij nog even gaat springen met de bruine KWPN merrie? Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! 
  
Regerend Nederlands Kampioen springen Gerco Schröder groeide op tussen de paarden. “Maar ik moest er aanvankelijk niet zoveel van hebben hoor,” begint Gerco. “Ik hield meer van voetballen en wilde later boer worden, net als mijn vader.” Zijn broers Wim en Ben, die een stuk ouder waren dan Gerco, zetten hem echter regelmatig tegen zijn zin op de rug van hun pony. “Ze hielden niet op met zeuren, dus hadden we afgesproken dat ik een maand zou rijden, tot aan de clubkampioenschappen. Toen ik een beker won, ja, toen wilde ik natuurlijk wel rijden. Ik was toen denk ik zeven jaar oud.”
Inmiddels heeft Gerco heel wat prijzen aan zijn prijzenkast kunnen toevoegen. Hij behaalde zijn eerste internationale succes in 1996 in Italië, bij de junioren, waar hij met het Nederlandse team Europees Kampioen werd. Bij de senioren werd hij twee keer Nederlands Kampioen springen (2006 en 2010) en won hij onder andere de Grote Prijs van CSI Twente (2007) en de Grand Prix van Barcelona (2008). Zijn mooiste overwinning is volgens Gerco echter het teamgoud tijdens de Wereldruiterspelen in Aken, in 2006. “Van begin af aan verliep alles hier fantastisch. Albert Zoer, Jeroen Dubbeldam, Piet Raijmakers en ik reden alle vier een geweldige proef. Bovendien zat er veel Nederlands publiek op de tribune, wat natuurlijk een extra kick geeft. De overwinning was echt een beloning.” Toch benadrukt Gerco direct dat winnen niet het belangrijkst is voor hem. “Je werkt samen met je paard ergens naartoe, naar een bepaald resultaat. En dat is lang niet altijd de overwinning. Als een jong paard een geweldige proef springt en datgene perfect uitvoert waar je zo lang samen op hebben geoefend, dan kan de dag niet meer stuk.”
  
Ongeveer twaalf jaar geleden kwam Gerco Schröder in dienst van Stal Eurocommerce in het Gelderse Lochem. “Mijn broer Wim was hier ongeveer een half jaar in dienst, toen er nieuwe paarden werden aangeschaft. Ze zochten een extra ruiter. Via Wim ben ik hier terecht gekomen. Dat Ger Visser, de directeur van Eurocommerce, in me geloofde en mij een kans gaf mezelf te ontwikkelen, daar ben ik hem erg dankbaar voor. Zonder hem en zonder Van de Vorm, de oude sponsor van Jos Lansink, waar ik ook twee jaar in dienst ben geweest, had ik nooit kunnen doen wat ik nu doe.”
Vanuit zijn woonplaats Tubbergen, waar broer Ben een handels- en concoursstal runt, pendelt Gerco iedere dag heen en weer naar Lochem. “Meestal ben ik hier rond half negen, om de eerste paarden te trainen. Na de koffie zijn alle stallen klaar en hebben de meeste paarden twintig minuten in de stapmolen gelopen. Dan ga ik verder met rijden.” Gerco traint gemiddeld zo’n zeven tot acht paarden per dag. “Tenzij ik een concours heb. Meestal vertrekken we hiervoor op woensdagavond of donderdagochtend. De paarden die niet meegaan naar het concours, worden getraind door onze grooms.”
  
Op dit moment staan er bij Eurocommerce elf sportpaarden op stal voor Gerco. “Eurocommerce New Orleans en Eurocommerce Pennsylvania zijn op dit moment erg succesvol. Maar ook tussen de jongere paarden staan een aantal grote talenten. We hebben een tijdje wat minder gepresteerd omdat Berlin uit de sport werd gehaald en op datzelfde moment Monaco met pensioen ging. Onze cracks deden een stapje terug, dat was te zien in de resultaten. Ik ben heel blij dat New Orleans zich nu zo goed ontwikkelt. Hij heeft al een aantal mooie concoursen op zijn naam staan. Bovendien hebben we nog een aantal talentvolle jonge paarden op stal, waarvan we in de toekomst hopelijk nog veel gaan horen.”
  
Zijn ambities voor de toekomst? “Ik hoop dat we met onze stal weer een flinke stap voorwaarts kunnen maken, dat we weer een aantal belangrijke overwinningen op onze naam mogen schrijven. Als het goed gaat met de paarden, betekent dit dat het met de stal ook goed gaat.” En de Olympische Spelen van 2012? Gerco krijgt een licht blosje op zijn wangen als hij zegt: “Een van onze aanstormende talenten heet Londen. Tijdens de Olympische Spelen is hij tien jaar oud, dus dat zou mooi passen, Londen die mee mag naar Londen. Maar ook New Orleans kan volgens mij nog heel wat jaartjes mee. Kijk maar naar Monaco. Hij reed ook de Olympische Spelen ook op zijn achttiende. Londen is nog ver weg, we zullen zien….”
 
Behalve topruiter is Gerco Schröder ook echt een familieman. “Meestal ga ik rond 17 uur richting huis, naar mijn vrouw en kinderen. Op dat moment ben ik ook echt even vader. Ik vind het heerlijk om na het eten met mijn tweejarige zoontje Thomas te spelen of met zijn zusje Lisa te knuffelen. Vaak gaan we samen nog even naar de paarden kijken, hier op stal.” Als ik vraag of hij al een Shetlander heeft aangeschaft voor zijn kleine spruiten, begint Gerco te lachen. “Ik heb er al twee,” bekent hij. ’s Ochtends loopt Thomas vaak met opa naar de wei. Dan mag hij even op de paardjes zitten. Dat vindt hij geweldig. Het lijkt me mooi als Thomas of Lisa over een aantal jaar ook gaan paardrijden. Dat we dezelfde kant opgaan als de familie Raijmakers of Van der Vleuten, waar het succes van generatie op generatie wordt overgegeven. Maar als de kinderen liever iets anders doen, is dat ook prima. Ik ga ze niet pushen. Hun geluk is het belangrijst!