Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Angela Krooswijk: talent in de dop

Ze is achttien jaar oud, woont in Prinsenbeek en is nu al wereldwijd bekend in de dressuursport. Veel mensen zullen haar kennen van vroeger, toen ze actief was met de ponyhengst Power en Paint, maar inmiddels rijdt Angela al weer een aantal jaar zeer succesvol tussen de paarden. Het afgelopen jaar heeft ze goede prestaties verricht met haar drie toppers en als kers op de taart werd ze in juni Nederlands Kampioen bij de Young Riders. Het is de hoogste tijd voor een gesprek met Angela Krooswijk.
  
Tekst: Annemarie van der Toorn / Foto’s: Diana Bloemendal, Imadia
  
Op dit moment geniet Angela lekker van haar welverdiende vakantie, aangezien ze net haar diploma voor de opleiding Paardenhouderij heeft behaald. De plannen na de vakantie? Daar is ze eigenlijk nog niet helemaal uit, een vervolgopleiding of toch maar op zoek naar een baan. In de paarden blijft ze in elk geval, dat is een ding dat zeker is. Wel is het volgens Angela flink puzzelen om de dagen goed in te delen als je ook nog eens drie paarden op topniveau traint…
 
Haar carrière begon, zoals die van vele jonge meiden, al vroeg: op haar achtste reed Angela met twee gehuurde pony’s bij de ponyclub. Al gauw werden de pony’s opgevolgd door een eigen pony: Barikah Whinney. Het meisje dat Barikah Whinney destijds reed, leste regelmatig bij Coby van Baalen. Zij had geregeld dat, wanneer Angela zich zou selecteren voor de Brabantse Kampioenschappen, ze een les zou krijgen van dochter Marlies van Baalen. De selectie was een feit en de lessen bij Marlies bevielen erg goed. Na ongeveer driekwart jaar had Dressuurstal Van Baalen een paard te koop staan, genaamd Red Diamond. Tussen Angela en Red Diamond klikte het meteen en sinds die dag is Angela dagelijks in de dressuurstal te vinden.
  
Succeskwartet
Stal van Baalen is de thuisbasis van Angela. Niet alleen loopt ze hier dagelijks rond om haar paarden te trainen en te verzorgen, Angela heeft hier ook een kamer. BMC Roman Nature, BMC Revino en Flash zijn de A-kaderpaarden waar Angela op dit moment al haar tijd en energie in stopt. En dat doet ze goed, want alle drie de paarden lopen op hetzelfde (top)niveau. “Dit is ideaal, want hierdoor kan ik eigenlijk kiezen welk paard ik meeneem naar een wedstrijd. Ze kunnen vrijwel allemaal hetzelfde, waardoor ze elkaar mooi kunnen afwisselen.” Met haar drie toppers boekt Angela succes op succes. Het afgelopen jaar eindigde ze tijdens de (internationale) wedstrijden vrijwel bij iedere proef in de top drie.
  
Plezier
Voor alle paarden geldt dat ze ongeveer zes keer per week worden getraind. Als ik Angela vraag naar het belangrijkste punt in de training, hoeft ze niet lang na te denken: “Mijn paarden moeten altijd ontspannen over hun rug kunnen lopen, dat is de basis van alles. Daarnaast is het voor mij superbelangrijk dat ze lol houden in hun werk en dat ze tevreden zijn. Dat bereik je niet door iedere dag op hetzelfde onderdeel te trainen.” Om het werk leuk te houden voor de paarden, wordt er regelmatig een sprongetje of een buitenritje door de polder gemaakt en kunnen de paarden iedere dag een paar uur lekker de wei of de paddock in. De verzorging van de paarden doet Angela zelf, zodat ze precies kan zien hoe ze zich voelen en of er misschien dingen veranderd zijn. Op die manier komen eventuele blessures of kleine ongemakken veel sneller aan het licht.
  
Het is natuurlijk een groot voordeel dat haar paarden op het bedrijf van haar coach Coby van Baalen staan, waardoor intensieve begeleiding goed mogelijk is. “Als Coby thuis is, kijkt ze eigenlijk altijd wel even mee als ik aan het rijden ben, daar leer ik echt een hoop van.” Coby kan trots zijn op haar leerlinge, want in juni van dit jaar won Angela met haar paard Revino II het NK bij de Young Riders. Een maand later werd het wederom spannend in het Duitse Kronberg, waar Angela een nette zevende plaats behaalde op het Europees Kampioenschap.
  
Rabotalent
Naast deze fantastische prestaties is Angela dit jaar geselecteerd voor het Rabo talententeam en staat ze in de huidige peiling op een mooie tweede plaats. “Er wordt inderdaad veel gestemd, maar alleen al de nominatie is voor mij echt een opsteker. Het betekent toch dat de bondscoaches een toekomst in je zien.” Maar of ze het Rabo talententeam nu wint of niet: dat deze Nederlands kampioene een talentvolle amazone is mag duidelijk zijn! Tot slot vraag ik Angela naar de plannen voor na de zomer. “De komende tijd wil ik Flash en BMC Roman Nature starten in de Lichte Tour. Verder ga ik natuurlijk weer hard aan de slag voor de selectie van de Young Riders.”
  
Tijdens dit gesprek is me toch weer één ding in het bijzonder bijgebleven: de motivatie en drive van de (toch wel jonge) meiden om zich zo op de sport te richten, fantastisch! Ik weet zeker dat we nog veel van Angela gaan horen.