Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Wennen aan de deken

De winter staat weer voor de deur. De temperaturen buiten dalen. Dit is voor veel paardeneigenaren is een goede reden om hun paard een deken op te leggen. Maar hoe laat je je paard wennen aan een deken?
 
Tekst: Annemarie van der Toorn / Foto: Diana Bloemendal, Imadia

 
Er is veel discussie of paarden een deken nodig hebben. Alles is afhankelijk van de wijze waarop je het paard houdt. Staat hij binnen of buiten? Is er een schuilstal? Of is het erg tochtig op stal?
Sommige paarden hebben meer aanleg voor een dikkere vacht dan anderen. Bij de training van het paard kan een dikke vacht erg in de weg zitten en is scheren noodzakelijk. Want sneller transpireren en langdurig nat blijven kan ervoor zorgen dat het paard kou vat of erg stijve spieren heeft. Wanneer je het paard geschoren hebt, is het absoluut noodzakelijk om een goede bescherming te geven door middel van een deken. Voor de meeste paarden is dat geen enkel probleem, maar vooral jonge of bange paarden kunnen behoorlijk heftig reageren op het opdoen van zo’n dikke winterjas.
 
Er komen regelmatig paarden op onze trainingsstal die een deken niet meer accepteren na een slechte ervaring. Zoals altijd gaan we stap voor stap trainen:
1. Zoals we bij de oplossing van ieder probleem beschrijven, is grondwerk erg belangrijk. Zorg ervoor dat je volledige controle hebt over je paard. Leer je paard om netjes stil te staan en overal op zijn lichaam aangeraakt te worden. Dit betekent dat je het paard ook onder de buik en tussen de achterbenen moet kunnen aanraken, omdat hier straks ook de singels en de bilkoorden zullen komen.
2. Maak bij de eerste keren bij het opdoen van de deken gebruik van een tweede persoon die het paard vasthoudt.
3. Begin met een kleine theedoek of een andere lap stof. Loop naar je paard toe en leg de theedoek rustig op zijn rug. Wanneer je paard ontspant, loop je met de theedoek weer weg.  Blijf dit herhalen totdat het paard dit rustig accepteert.
4. Leg vervolgens de theedoek op zijn rug en loop naar de andere kant om de theedoek er af te halen. Herhaal dit net zo lang tot het paard ontspannen staat terwijl je de theedoek meer en meer over zijn rug beweegt. Belangrijk hierbij is je te beseffen dat paarden alles moeten leren met twee ogen. Ze kunnen iets links prima vinden, maar als ze het zien met hun rechteroog enorm schrikken. Dit heeft te maken met hoe zij informatie verwerken. Wanneer een paard iets in zijn linkeroog ziet, blijft dit beeld voornamelijk in zijn linker hersenhelft. Bij paarden is er een geringe informatieoverdracht tussen de linker- en de rechter hersenhelft. Dus als je de deken van links op doet en hij ziet opeens iets aan zijn rechterkant, kan hij enorm schrikken omdat het voor zijn idee nieuw is.
5. Als de theedoek geen probleem meer vormt, nemen we vaak een fleecedeken voor de volgende stap. Dit is een mooie tussenstap naar de echte winterdeken, omdat deze minder zwaar is en minder geluid maakt bij het opleggen. Rol de fleecedeken op tot een smal rolletje en leg deze rustig op de schoft van je paard. Breng de deken naar je paard toe en loop weer weg als je paard ontspant. Ga vervolgens verder door de deken meer en meer uit te rollen tot hij het hele paard bedekt.
6. Wanneer je paard deze fleecedeken op kan, is het belangrijk ook te gaan bewegen. Dat je paard voelt dat de deken op zijn rug blijft liggen als hij loopt. Let op, sommige paarden vinden dit erg spannend, loop dus niet recht voor hem maar aan de zijkant.
7. Nu is het tijd voor de echte winterdeken. Probeer ook deze op te vouwen tot een zo klein mogelijk pakketje, zodat je hem gemakkelijk op de rug van je paard kunt plaatsen. Vouw hem rustig uit tot hij op de gewenste plek ligt. Loop tussendoor steeds weg met de deken als je paard ontspant.
 
De meeste ongelukken bij het opdoen van de deken gebeuren wanneer de deken niet in de juiste volgorde wordt vastgemaakt en het paard ervandoor vliegt met een half vastgemaakte deken. Wanneer de deken op de rug van het paard ligt, maken wij zelf altijd eerst de sluiting op de borst vast en daarna de kruissingels onder de buik. Als laatste komen de bilkoorden. Als je de bilkoorden voor de eerste keer vastmaakt en niet weet hoe je paard gaat reageren, is het verstandig om dit te doen met je rug naar de achterbenen van het paard. Op deze manier loop je de minste kans om geraakt te worden als het paard naar de singel schopt. Bij het losmaken van de deken volg je dezelfde procedure, maar dan omgekeerd dus beginnend bij de bilkoorden en eindigend bij de borstsluiting. 
 
TIPS
- Gebruik een kunstarm als je paard het spannend vindt om tussen de benen aangeraakt te worden. Dit is veiliger dan het met je eigen hand te doen.
- Werk de eerste keren in een veilige ruimte met een goed hekwerk.
- Als je gebruikmaakt van een extra persoon die het paard vasthoudt, is het belangrijk dat je altijd aan dezelfde kant werkt. Als jij aan de rechterkant een singel moet vastmaken en de persoon aan de voorkant staat nog aan de linkerkant, kan dit gevaarlijke situaties opleveren als het paard schrikt. De begeleidende persoon aan de voorkant kan het hoofd naar zich toetrekken, waardoor de billen van het paard wegdraaien.
- Let op hoe je het paard benadert, wanneer je aankomt met de deken. Het is voor het paard veel spannender wanneer jij frontaal op hem afloopt met een volledig uitgevouwen deken, dan wanneer jij de deken als klein rolletje naar hem toe brengt. Het helpt ook als je het paard eerst even met je hand aanraakt voordat je de  deken er op doet.
- Als je de fleecedeken erop doet, gebruik dan de kunstarm om het paard tussen zijn benen aan te raken. Dit om het paard eraan te laten wennen dat hij terwijl hij een deken op heeft ook iets voelt tussen zijn benen.
- Als je paard erg gevoelig is, zorg er dan voor dat je veel loopt tussendoor met de deken los op hem. Blijf doorwerken totdat hij hier volledig rustig in is.
- Wanneer je paard nog enige gevoeligheid laat zijn bij het aanraken op de plekken waar de banden komen, zowel op de buik als tussen zijn benen, dan raad ik je aan de deken nog niet vast te maken. Blijf werken totdat hij dit volledig accepteert. Dat maakt het vastmaken veiliger.