Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Stemhulpen: zin of zonde?

De een gebruikt ze regelmatig, de ander vindt het absoluut niet kunnen: het gebruik van stemhulpen in de paardensport zorgt soms voor verhitte discussies.
  
Tekst en foto’s: Gabriele Metz
  
“Te-rug!” De woorden van de blonde westernruiter zijn amper hoorbaar. Haar Pinto merrie heeft het gefluisterde commando echter wel duidelijk gehoord. Ze zet ritmisch een voor een haar benen terug. “Braaaf…” Het blonde meisje is zichtbaar tevreden. Haar paard luistert uitstekend naar de door haar gegeven stemcommando’s.
Hooguit drie kilometer verderop, in een andere manege, speelt zich een heel ander scenario af. Op de tribune zitten twee meisjes te kijken naar het schouwspel voor hen. Ze kunnen hun verbazing maar amper verbergen. “Hebben jullie dat gehoord? Nou, die ligt er uit, geloof me,” giebelen de meisjes tegen elkaar. Met een lichte spot kijken ze naar Sabine, die in de manegebak geconcentreerd haar M-oefeningen uitvoert. Zei ze zojuist echt ‘vooruit’ tegen haar paard? Ja, dat deed ze. En dat is volgens de reglementen bij dressuurproeven niet toegestaan. Alhoewel, sommige jury’s vinden het gering gebruiken van stemhulpen geen enkel probleem. En de National Reining Horse Association vindt de stemhulpen zelfs een legitiem hulpmiddel! Want waarom zou je, behalve gewichts- en teugelhulpen, niet ook je stem gebruiken om je paard beter te sturen?
Als het om het gebruik van stemhulpen gaat, zijn de meningen verdeeld. Sommigen vinden het uit den boze, anderen gebruiken stemhulpen graag bij het opleiden van hun paarden. Maar hoeveel macht heeft de menselijke stem nu eigenlijk? Lees verder