Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Het paard als coach

Loop je vast in je werk of thuissituatie? Wil je meer balans krijgen tussen werk en privé? Wil je beter leren omgaan met je emoties? Of wil je werken aan je zelfvertrouwen? Dan kan een coachsessie met het paard als spiegel uitkomst bieden. Een gesprek met paardencoach Margreet Noordanus.

Tekst en foto’s: Lieke van Zuilekom


Paarden reageren sterk op de signalen in hun omgeving. Wanneer je met hen werkt, reageren zij duidelijk op jouw gedrag en houding. Ze voelen feilloos aan hoe je je voelt. En dat maakt coachen met paarden zo doeltreffend, vertelt Margreet Noordanus. "Paarden geven onmiddellijk feedback op de manier waarop je met hen communiceert en op de manier waarop je leiding geeft. Paarden zijn namelijk alleen bereid een leider te volgen die hen een veilig gevoel geeft. En die hen de aandacht geeft die ze verdienen.”

Puur natuur
"Vaak wordt gedacht dat paardencoaching zweverig is”, gaat Noordanus verder. "Maar niets is minder waar. Aan een paard is niets zweverigs en de reacties die hij geeft, zijn puur natuur. Paarden overleven zonder te praten. Ze communiceren door middel van lichaamstaal en reageren op wat ze zien, horen en voelen (ook energie). Zodra hier verandering in optreedt, zal het paard hier direct op reageren.”Zodra wij in de buurt van een paard komen, worden wij automatisch meegespiegeld. Onze houding, onze manier van bewegen en de (onbewuste) energie die wij uitstralen, worden door het paard gespiegeld. "Tijdens de coachsessie laat ik mensen ervaren wat hun aanwezigheid en handelen bij het paard teweeg brengt”, aldus Noordanus. "Dat zorgt voor herkenning en nieuwe inzichten. En die inzichten kunnen heel confronterend en/of emotioneel zijn. Logisch, want het is nogal wat om te ervaren dat, zonder dat er een woord gezegd is, zeshonderd kilo paard van je wegloopt. Dat een paard gaat staan slapen terwijl jij hem probeert te leiden. Terwijl je je nog zo dapper voelde toen je aan de oefening begon en je ‘het beest’ wel even wil vertellen wie hier ‘de baas’ is! Jij kunt je wel de baas voelen, maar als jouw energie niet zodanig is dat het paard zich daar veilig bij voelt, dan zul je niets van hem gedaan krijgen.”

Masker af
De basis van de coachsessie vormt altijd de coachvraag. "Wie ervaart dat stoer doen geen effect heeft op het paard, dat boos worden en schreeuwen geen indruk maken en dat een zorgvuldig opgebouwde houding en/of een automatisch opgezet masker geen belemmering vormen voor het paard om te spiegelen wat er onderhuids en onbewust gaande is, wordt teruggewezen naar zichzelf”, aldus Noordanus. "Dan komt het moment van zelfreflectie. Wat doe ik? Waarom reageert het paard hier zo op? Ben ik dan toch niet zo stoer? Communiceer ik wel goed? Wat voel ik daarbij? Hoe komt dit? Aan de hand van de reacties van het paard komt de coachee tot zelfinzicht en tot de essentie van zijn coachvraag. Dit kan heel goed een onderbewuste vraag zijn.”Zodra de coachee zijn coachvraag heeft geformuleerd, zodra hij tot de kern van zijn hulpvraag komt, zal zijn energie veranderen. En dit wordt door het paard altijd positief gespiegeld. "Vaak draait het paard zijn hoofd naar de coachee toe of komt hij naar de coachee toe en neemt hem beschermend op in zijn eigen ruimte. Een heel mooi en vaak emotioneel moment voor de coachee. Deze momenten blijven de coachee bij en zorgen ervoor dat diegene veel gemotiveerder is en blijft om daadwerkelijk met zichzelf aan de slag te gaan.”

Aan de slag
"Zodra de coachee (zelf)inzicht heeft gekregen en diep is doorgedrongen van de essentie van zijn/haar coachvraag, is het tijd voor de volgende stap”, vertelt Noordanus. "Aan de hand van oefeningen en opdrachten die de coachee samen met het paard gaat uitvoeren, zal de coachee ontdekken welke houding, welk gedrag en welke manier van communiceren wel tot het gewenste resultaat leiden. Het paard zal stap voor stap aangeven of dit de juiste weg is of niet. De coachee verkent samen met het paard zijn mogelijkheden, ervaart verschillende reacties en ontdekt oplossingen die werken.”

Zelfinzicht
"Paarden helpen mensen om meer zelfinzicht te krijgen”, besluit Noordanus. "Ze kunnen verder helpen om burn-outs en fobieën te overwinnen, om grenzen te stellen, om beter te functioneren, om leiding te geven en om met angsten om te gaan. En dit lijstje kan nog eindeloos worden aangevuld.” Wil je ontdekken of paardencoaching iets voor jou is? Kijk dan op www.paardeninzicht.nl voor meer informatie.  

De voordelen van paardencoaching
•    Voor iedereen geschikt: kinderen, ouders, medewerkers, CEO’s.
•    Individueel en in teamverband.
•    Direct (zelf)inzicht.
•    Trajecten zijn kort.
•    Veranderingen in gedrag en houding worden snel bevestigd.
•    Direct toe te passen op zowel het werk als thuis.
•    Zeer goede aanvulling op andere coachtrajecten.