Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Angst voor natte voeten

Iedereen kent ze wel, paarden die voor iedere plas water vol in de remmen gaan en vervolgens het allersmalste paadje langs de plas nemen, om maar geen natte voeten te krijgen. Door het lopen door water te gaan oefenen, kun je dit soort situaties voorkomen.

Tekst: Annemarie van der Toorn /  Foto’s: Diana Bloemendal, Imadia


Wanneer je werkt met een paard dat niet goed door water wil lopen, realiseer je dan dat hij dit vaak niet uit onwil doet, maar omdat hij niet goed in kan schatten hoe diep een plas is. Paarden weten niet wat er gaat gebeuren als ze hun hoef in het water zetten. Dat is ook de reden dat sommige paarden makkelijker in helder water stappen, waar ze de bodem wel kunnen zien.

Wat bereik je ermee?
Je paard leren om rustig door het water te lopen, is een belangrijk deel van schrik- obstakeltraining. Het kan je goed helpen wanneer je straks buitenritten met hem wilt gaan maken. Helaas regent het in Nederland veel en ontstaan er regelmatig flinke plassen in het bos. Of misschien wil je over een tijd lekker met je paard de zee in om af te koelen. Om het voor je paard makkelijk te maken, beginnen we deze oefening terwijl jij met je voeten op de grond staat. In een later stadium van de training kun je dezelfde oefeningen ook onder het zadel gaan doen.

Benodigdheden:
Voor deze oefening heb je een groot en een klein plastic dekzeil nodig. Daarnaast heb je een waterbak nodig. Mocht je deze niet hebben, dan kun je ook een geul graven in het zand.

Voorbereiding: stap voor stap trainen
Leg het grote dekzeil in een roundpen, longeercirkel, paddock of rijbak, ongeveer drie meter van de kant. Leg het zeil goed glad en doe wat zand op de hoeken, om ervoor te zorgen dat het zeil niet kan opwaaien. Mocht het hard waaien, dan kun je ook springbalken op de zijkanten leggen om opwaaien van het zeil te voorkomen. Maak nu van het tweede, kleinere stuk zeil een heel smal ‘slootje’ dat je tussen het grote zeil en de bakrand legt. Zorg ervoor dat deze ‘sloot’ goed aansluit op zowel het grote zeil als de bakrand. Er moet geen ruimte meer tussen zitten. Maak de sloot zo smal dat je paard er gemakkelijk overheen kan stappen zonder dat hij het plastic hoeft aan te raken. Loop met je paard een paar keer door de ruimte, zonder over het smalle slootje  te gaan, zodat hij rustig wordt.

Stap 1: vraag iemand om je te helpen
Loop met je paard richting het opgevouwen, smalle stuk zeil en zorg ervoor dat jij tussen je paard en het grote zeil in blijft. Als hij schrikt, zal je paard er waarschijnlijk niet voor kiezen om naar het grote zeil toe te springen. Dit is voor jou dus de meest veilige positie om te lopen. Vraag iemand om je paard ongeveer anderhalve meter voor de sloot vast te houden, aan de lijn bij zijn halster. Loop nu zelf over de sloot, terwijl je de lijn langer laat worden. Blijf aan de kant van het grote zeil. Wanneer jij een meter of twee, drie achter de sloot staat, laat je helper je paard los, waarna hij schuin naar achteren wegloopt. Vraag nu je paard over het smalle plastic naar je toe te komen door zachtjes een klein beetje druk op de lijn te geven. Door het op deze wijze te doen, sta jij altijd op een veilige positie, mocht het paard ineens een enorme sprong over het slootje nemen. Wanneer je paard er overheen is, draai je hem om en loop je met hem vanaf de andere zijde over het plastic waarbij je weer gebruikmaakt van de helper die hem vasthoudt voor het slootje. Herhaal deze stap tot je paard de oefening rustig van beide kanten uitvoert.

Stap 2: zonder helper
Als het paard ook rustig over het bredere stuk plastic loopt, kun je de oefening zonder helper gaan doen. Blijf zelf altijd aan de kant van het grote zeil lopen en blijf goed naast je paard lopen in plaats van voor hem. Houd je paard continu vanuit je ooghoeken in de gaten, zodat je meteen kunt reageren als hij toch ineens een sprong neemt. Herhaal de oefening steeds van beide kanten.

Stap 3: vouw het plastic helemaal uit
Maak nu het smalle plastic steeds iets breder, tot het helemaal is uitgevouwen. Als je paard hier ook rustig overheen loopt, kun je proberen om één hoek van het grote plastic mee te nemen. Draai je paard niet in één keer het grote zeil op, maar probeer steeds na het kleine plastic de bocht af te snijden, zodat hij een stap op het grote zeil zet.

Stap 4: waterbak
Leg nu een lege waterbak op het uitgevouwen kleine zeil en wandel er met het paard van beide kanten overheen. Als je denkt dat hij dit erg spannend vindt, kun je er weer voor kiezen om het paard in het begin vast te laten houden door iemand.Stap 5: natte voetenVul de waterbak nu met één emmer water. Dit lijkt heel weinig, maar je zult merken dat veel paarden dit al heel spannend vinden. Loop met je paard op dezelfde wijze rustig door de waterbak, maar houd er rekening mee dat hij ineens een sprong kan nemen als hij merkt dat er water in de bak zit. Als dit goed gaat, kun je de waterbak steeds iets verder vullen met water. Vergeet niet je paard tussendoor te belonen als hij de oefening goed uitvoert!

Stap 6: volle waterbak
Je kunt nu de waterbak steeds wat verder gaan vullen zodat je paard echt met zijn voeten in het water moet staan. Gaat dit goed? Probeer hem dan ook eens te stoppen terwijl hij met zijn voorvoeten in de waterbak staat. Wanneer je niet in het bezit bent van een waterbak
Graaf in de paddock of rijbak een smal geultje van een meter of twee, drie lang en een halve meter breed dat eindigt bij de omheining. Eventueel kun je als begrenzing een groot plastic zeil aan het andere uiteinde van de geul leggen, zodat je paard begrenzing heeft aan beide kanten. Loop nu eerst met het paard een paar keer door het geultje. Wanneer dit goed gaat, ga je het geultje vullen met een beetje water en herhaal je de oefening. Om de oefening uit te breiden, kun je de geul steeds verder vullen of breder maken zodat hij echt met zijn vier voeten in het water moet staan. Het kan ook helpen om een wat bredere geul te graven en hier het kleine zeil in te leggen. Deze kun je dan, net als de waterbak, stap voor stap vullen. Oefen hier ook iedere stap van beide kanten.

Wil je meer leren over grondwerk of schrik- en obstakeltraining met je paard? Kijk dan eens op e-quine.com voor leuke e-cursussen en bijbehorende praktijkdagen over deze onderwerpen!