Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Wennen aan de deken

De winterperiode staat weer voor de deur. De temperaturen dalen. Dit is voor veel paardeneigenaren is een goede reden om hun paard een deken op te leggen. Maar hoe laat je je paard wennen aan een deken?
 
Tekst: Annemarie van der Toorn / Foto: Diana Bloemendal, Imadia

 
Er is veel discussie of paarden een deken nodig hebben. Alles is afhankelijk van de wijze waarop je het paard houdt. Staat hij binnen of buiten? Is er een schuilstal? Of is het erg tochtig op stal? Sommige paarden hebben meer aanleg voor een dikkere vacht dan anderen. Bij de training van het paard kan een dikke vacht erg in de weg zitten en is scheren noodzakelijk. Want sneller transpireren en langdurig nat blijven kan ervoor zorgen dat het paard kou vat of erg stijve spieren heeft. Wanneer je het paard geschoren hebt, is het absoluut noodzakelijk om een goede bescherming te geven door middel van een deken. Voor de meeste paarden is dat geen enkel probleem, maar vooral jonge of bange paarden kunnen behoorlijk heftig reageren op het opdoen van zo’n dikke winterjas. (Lees verder)