Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Van ontstuimige Arabier tot lespaard

Een aantal jaar geleden kregen wij een telefoontje van de eigenaresse van een jonge volbloed Arabier. Zijn naam was Barat en zijn eigenaresse had behoefte aan wat hulp. Ze kon geen deken opkrijgen en Barat was moeilijk met inrijden. Je moest eerst twintig minuten ‘overleven’, voordat je lekker kon gaan rijden. De eigenaresse wilde hem niet in training zetten en we spraken af dat ze samen met hem naar een cursus zou komen. De cursus verliep prima en aan het eind van de dag kon Barat netjes met een deken op terug naar huis.
  
Tekst: Annemarie van der Toorn
 
Een jaar later kregen we een telefoontje. De eigenaresse van Barat moest vanwege privéredenen afscheid nemen van haar Arabier en ze vroeg of wij hem wilden kopen. Ze vertelde dat Barat nog steeds problemen had met inrijden. En doordat haar vraagprijs zo hoog was, konden wij het niet opbrengen hem te kopen. Daarbij zou Barat zeker zes maanden aan training nodig hebben voordat hij zonder problemen gereden zou kunnen worden. Afgesproken werd daarom dat de eigenaresse ging kijken of ze op een andere manier een goede eigenaar voor hem kon vinden. De eigenaresse had het advies opgevolgd om zijn bokgedrag wel eerlijk in de advertentie te vermelden. Er reageerden een aantal kopers op de advertentie, want Barat had goede papieren. Maar helaas heeft Barat alle kopers achter elkaar vakkundig van zijn rug gegooid en toen volgde telefoontje nummer drie naar ons… Barat moest naar de slacht, want hem normaal verkopen zat er echt niet in en de eigenaresse wilde hem echt niet langer houden. We besloten hem op te vangen en eens te kijken of we zijn gedrag konden verbeteren.
  
Fysiek probleem?
Wij hebben Barat laten behandelen door een chiropractor om te kijken of zijn gedrag een fysieke oorzaak had. Dit bleek inderdaad het geval, een groot deel van zijn rug zat behoorlijk vast waardoor het rijden waarschijnlijk best pijnlijk geweest moet zijn voor hem. Toen dit was verholpen, zijn we met hem aan de slag gegaan om een leuke rijpony van hem te maken. Eigenlijk zijn we Barat opnieuw gaan inrijden, dus alles stap voor stap rustig gaan opbouwen. Hij liet wel zien dat hij het allemaal heel spannend vond, maar bokken deed hij gelukkig niet meer. Wel kon hij soms een enorme spurt nemen en keihard door de bak scheuren…
 
In de natuur
Barat ontwikkelde zich goed, was braaf aan de hand, kon lekker met de andere paarden naar buiten en ging zich onder het zadel ook steeds een beetje meer ontspannen. Wel bleef hij met rijden soms heel nerveus, vooral als hij merkte dat de ruiter het ook spannend vond. We besloten dat het tijd was om hem te leren buiten rijden, want wat is er nu lekkerder dan een rustig buitenritje door de polder? En wat bleek? Dit deed hij geweldig! Waarschijnlijk had hij alleen nog maar ervaringen in de rijbak en een buitenrit was helemaal nieuw voor hem. Vanaf de eerste dag liep hij met zijn oortjes naar voren vrolijk achter de andere paarden aan. Het ging zo goed, dat Esther zelfs een weekend met hem naar de Veluwe is geweest waar hij heerlijk met de andere paarden drie dagen lang over de hei heeft gereden.
Inmiddels was iedereen op stal echt wel een beetje verliefd geworden op Barat, behalve één stagiaire: zij was altijd heel erg op haar hoede om Barat binnen of buiten te zetten. Dit was iets wat wij vanaf dag één al niet begrepen, want ze was namelijk erg goed met paarden en Barat was ontzettend braaf…. Op de laatste dag van haar stage vertelde ze ons dat ze Barat al kende van zijn vorige stal. En als hij daar binnen of buiten gezet moest worden, ging iedereen voor de veiligheid óf bij zijn paard in de stal óf in de auto zitten. We konden onze oren niet geloven: het was hier juist één van de makkelijkste paarden om naar de wei te brengen! Daar hadden we echt nooit een probleem mee gehad. Zo zie je maar weer wat verandering van omgeving en omgang kan doen voor het gedrag van een paard.
 
Nieuw thuis
Een tijdje geleden besloten we dat het toch echt tijd was om op zoek te gaan naar een nieuwe plek voor Barat. Inmiddels staat hij alweer een paar maanden op Stal ’t Reelaer in Raalte, waar hij in de lessen meeloopt. Een geweldige oplossing, want hier leert hij weer allerlei nieuwe dingen zoals met meerdere paarden in de bak rijden, springen en dressuuroefeningen. Het blijft altijd spannend om een paard waar je zo lang mee bezig bent geweest weer naar een andere plek te brengen, maar hij doet het gelukkig geweldig. Hij staat iedere dag heerlijk buiten in de kudde, loopt één of twee keer per dag in de les en gaat ook steeds beter springen. Een paar weken geleden heeft hij zelfs gewonnen in de onderlinge TREC-competitie die op stal is gehouden! Wij zijn super trots op onze Barat! Dit paard heeft weer laten zien dat een beetje begrip een grote verandering kan geven.