Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Wat te doen bij angstige paarden?

Enige tijd geleden kregen wij een vraag over een paard dat op Z-niveau dressuurwedstrijden liep. Dat wil zeggen, als dat lukte. Het paard was al jaren overgevoelig. Er kon niets anders op een andere plek staan of liggen of hij weigerde om erlangs te gaan.
  
Tekst: Annemarie van der Toorn / Foto: Diana Bloemendal, Imadia
  
De eigenaresse merkte dat haar paard steeds meer spanning ging opbouwen, wat natuurlijk het plezier niet altijd ten goede kwam. Wat opviel is dat hij met name erg gevoelig was voor schaduwen op de grond, zonlicht dat op de grond scheen of een ander gekleurd oppervlak. Ook met trailerladen werd het een steeds grotere opgave om het paard geladen te krijgen. Ook daar werd hij natuurlijk geconfronteerd met verschillende oppervlakten waar hij overheen moest.
De eigenaresse vroeg ons of we eens mee wilden denken om te kijken of we dit gedrag konden verbeteren. Korte tijd later werd het paard naar ons trainingscentrum gebracht. Het had een half uur geduurd om hem te laden, dus dat viel eigenlijk wel mee. Maar al snel werd duidelijk hoe moeilijk het voor hem was om dingen op de grond te zien. Het paard kreeg een hele grote box, waar een donkere plek in was. Hij begon direct te snuiven van de spanning en wilde zijn box niet in. Na heel voorzichtig wat afgetast te hebben, durfde hij het uiteindelijk wel.
 
Vertrouwen
De eerste dag heeft hij ons enorm verbaasd. Zonder problemen liep hij over allerlei verschillende ondergronden, zelfs plastic was geen probleem! Toen we hem aan de dubbele lijnen zetten was ook daar niets geks of opvallends te zien. Hij liep er, soms met een kleine aarzeling en wat aansporing van Karel, prima overheen. De eigenaresse was erbij, maar die keek hier niet echt van op. ‘Zet er maar een ruiter op en doe dan de oefeningen nogmaals!’, raadde ze ons aan. En wat schetste onze verbazing? Met een ruiter op zijn rug werd hij opeens veel angstiger. Zolang Karel in de bak bij hem was ging het nog wel, maar alleen met Esther op zijn rug weigerde hij direct….
Na een avond nadenken en overleg met het team zijn we de volgende dag opnieuw aan de slag gegaan. We hebben allerlei verschillende ‘obstakels’ op verschillende plekken op de grond gemaakt, waaronder natte plekken, terwijl Esther hem steeds gefocust hield door kleine bochtjes met hem te rijden. Door een stapsgewijze opzet deed hij het uiteindelijk prima. Maar wanneer je iets op een andere plek neerlegde, begon het angstige gedrag direct weer opnieuw. Door steeds maar weer alles te verplaatsen, keer op keer, werd hij uiteindelijk steeds rustiger.
Ook met trailerladen hadden we een uitdaging, maar het paard liep na enige training zo met zijn eigenaresse de trailer op toen zij hem kwam halen. Hij was helemaal rustig en voelde zich prima, fijn om te zien!
 
Geen probleem
Na een nachtje slapen zijn we weer op dezelfde wijze aan de slag gegaan. En hij had het begrepen! Bij ons in de bak was het geen probleem meer wanneer dingen steeds op een andere plek werden gelegd en waar hij overheen moest. Maar natuurlijk zal hij in een andere bak opnieuw angstig kunnen worden. Daar is de eigenaresse zich nu ook van bewust.
 
Tips van Annemarie van der Toorn:
Hierbij een aantal tips die je kunnen helpen als jouw paard snel angstig is:
Tip 1: begin met een kleine uitdaging, terwijl jij op de grond staat. Werk steeds verder totdat je dit obstakel ook rijdend kunt nemen. Het is beter om het eerst op de grond te oefenen, meestal heb je dan al de eerste schrikreactie weg kunnen nemen, dit maakt het voor jou rijdend veiliger.
Tip 2: ga steeds meer toevoegen, maar vergeet niet om steeds weer even te starten met een opbouw. Laat het paard zien dat het te snel is gegaan, wees dan niet bang om een stap terug te nemen. Ook al voelt dat voor jou als helemaal opnieuw beginnen
Tip 3: geef niet te snel op. Het kan soms best even duren voordat het paard niet meer bang is. Neem kleine stappen en neem het regelmatig mee in je training.
Tip 4: ga ook op andere terreinen oefenen. Wanneer je het alleen thuis op dezelfde plek traint zal dat uiteindelijk prima gaan. Maar ga je naar een andere plek dan zal hij weer schrikken. Ga naar verschillende plekken en start weer met iets kleins. Wanneer dit goed gaat, kun je het aantal schrikobjecten verhogen.
Tip 5: natuurlijk overbodig, maar je moet wel een cap dragen. Het liefst ook bij het werken op de grond, maar zeker als je in het zadel zit.