Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Common Ridings in de Scottish Borders

Als fanatieke recreatieruiters, doen wij graag mee aan een eeuwenoude en unieke traditie in de grensstreek van Schotland (Scottish Borders): de traditie van de Common Ridings, die in Nederland in feite onbekend is. En dat terwijl het een spectaculair en eeuwenoud evenement betreft waaraan per Common Riding al gauw circa 700 ruiters tegelijkertijd meedoen.

De Common Ridings gaan terug naar de 13e en 14e eeuw, toen de grens van Schotland en Engeland voortdurend werd betwist. In deze woeste tijden voelde men zich genoodzaakt om te controleren of de grenzen werden gerespecteerd en moest worden voorkomen dat de Engelsen bezit namen van het land.

Fotobijschrift:
Gijsbert en Anna Siertsema uit Amsterdam (als enige Nederlanders)
tijdens de Lauder Common Riding in 2014.

Eeuwen later, in 2015, wordt deze traditie nog steeds in ere gehouden. Veel  dorpen en steden in de grensstreek van Schotland organiseren nog steeds hun eigen Common Riding in de periode van mei t/m september; van Edinburgh tot Jedburgh en van Peebles tot Coldstream.


Bij het krieken van de dag en onder luid gejuich van de plaatselijke bevolking, verzamelen de ruiters zich, waarna de burgemeester van het betreffende dorp of de stad met groot ceremonieel de ‘standard’ aanbiedt aan de leider (de zogenoemde ‘cornet’, ‘bearer’ of ‘callant’). Deze leider rijdt daarmee de lange stoet ruiters vooruit door de gehele regio. Alle privé landgoederen worden opengesteld zodat de ruiters door de regio kunnen rijden. Tijdens de pauzes worden heupflessen met whisky of port uitgewisseld, ten teken van wederzijds respect. Jong en oud, paarden en pony’s, alles rijdt mee. Zelfs enkele vrouwen in klassieke dameszit. Het is alsof je meedoet in een groots Engels kostuumdrama.

 


Aan het einde van de dag wordt de ‘standard’ met weer hetzelfde grootceremonieel teruggegeven aan de betreffende burgemeester en eindigt men - hoe kan het ook anders - uiteindelijk met elkaar gebroederlijk in de pub. Een belevenis om nooit meer te vergeten!

Meer informatie? Kijk hier!

Gijsbert Siertsema


Fotografie: Cristina Pumplun