Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Beter rijden met ROS: rijden in galop

Ritmisch stampende hoeven. Een krachtig op en neer. Voor het paard is de galop de snelste en meest krachtige gang. Voor de ruiter is de galop – zeker in het begin – een grote uitdaging.
  
Tekst en foto’s: Gabriele Metz
  
Terwijl kinderen hun eerste galop met gemak wagen, beginnen volwassenen vaak wat voorzichtig, meestal uit angst voor controleverlies. Ervaren ruiters rijden vaak op een geroutineerd schoolpaard dat zich ritmisch en in balans beweegt en op stemcommando’s reageert.
In principe kun je in de drietact galop makkelijker blijven zitten dan in de draf, op voorwaarde dat het paard gelijkmatig galoppeert. Als je paard een enorm tempo maakt, helpt alleen de verlichte zit, die je ook bij het springen of bij een buitenrit gebruikt. Bij de dressuur maakt het doorzitten de fijnste hulpen mogelijk.
  
De meeste ruiters vinden de verlichte zit het fijnst als ze voor het eerst galopperen. Deze beschermt de paardenrug tot de ruiter zijn evenwicht op deze nieuwe gang heeft ingesteld. Ook al kun je de drietact makkelijk uitzitten, in het begin wil het nog wel eens tot misverstanden komen tussen paard en ruiter. Check voor je galoppeert altijd eerst even de beugellengte. Probeer in stap of je met je gewicht goed op je knie, bovenbeen en beugel kunt steunen, terwijl je lichtjes vooroverbuigt. Het zitvlak blijft daarbij in het zadel. Let er op dat je rug recht is – dus geen holle rug – als je het zitvlak in de verlichte zit naar achteren schuift. Draaf eerst in verlichte zit aan. De spieren van benen en zitvlak mogen niet gespannen zijn, maar moeten heel losjes blijven. Lees verder