Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Samen naar het strand

Paardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultieme uitje. Maar wie naar het strand gaat, moet niet vergeten dat het strand gedeeld moet worden met andere gebruikers. Om problemen te voorkomen, is paardrijden op drukke stranden vaak voor bepaalde periodes of op bepaalde tijdstippen niet toegestaan. Bovendien zijn aan rijden op het strand regels verbonden. Voordat je besluit de trailer aan te koppelen en naar het strand te gaan, doe je er goed aan je voor te bereiden.

Er zijn bepaalde regels waar je je als ruiter aan moet houden op het strand. Je mag bijvoorbeeld in de zomer niet altijd met je paard naar het strand toe. Want je kunt natuurlijk niet midden op een mooie, warme dag, als iedereen op het strand ligt, over het strand gaan crossen! Dat is veel te gevaarlijk. Daarom mag je op veel stranden pas ‘s avonds rijden, of vroeg in de ochtend. Dan is het lekker rustig en heb je alle ruimte! Vaak staat op speciale borden aangegeven wanneer je met je paard het strand op mag. Maar je kunt natuurlijk ook op internet kijken welke regels er gelden voor het strand waar jij heen wilt.Blijf opletten! Respecteer de regelgeving van de gemeente en de algemene wegcode. Houd steeds een getijdentabel bij de hand. Laat je niet verassen door hoogwater. Indien dat toch gebeurt, blijf dan in stap rijden en verlaat het strand zo snel mogelijk. De bodem kan bij hoogwater erg verraderlijk zijn.

Het strand

Op het strand zal je paard te maken krijgen met allerlei dingen die hij waarschijnlijk nog nooit heeft gezien. Denk aan (wind)surfers, vliegers, jeeps en crossers, enzovoort. Je kunt het zo gek niet bedenken en je ziet het op het strand. Je paard zal misschien het water (vooral bij hoge golven) eng vinden, wat spannende situaties kan opleveren. Let daarom altijd goed op het water! Je paard kan al schrikken van een klein golfje, dat opeens over zijn voeten spoelt.Wil je langs de waterkant galopperen, houd dan de bodem goed in de gaten. Galoppeer nooit in diep water. Kijk ook goed uit voor voorwerpen die op het strand liggen. Mensen laten vaak rotzooi liggen: blikjes, flesjes, plastic zakken en bijvoorbeeld slippers. Je paard kan overal van schrikken, wanneer hij in een vreemde omgeving is. Slaat je paard op hol? Stuur hem dan naar het mulle zand. Dit is heel zwaar en zal hem dwingen langzamer te gaan. Doe dit niet langer dan nodig is, want dit is erg slecht voor zijn pezen!

Voor beginners

Ook voor beginnende ruiters is het vaak een droom om eens op het strand te rijden. Zorg echter eerst dat je het paardrijden onder de knie hebt en dat je controle hebt over je paard! Maak niet je eerste buitenrit al op het strand, maar begin in een rustige omgeving zoals het bos. Begin niet alleen aan je strandrit, maar nemen een ervaren vriend of vriendin mee met een ervaren paard. Daar kunnen jij en je paard je dan aan optrekken. Wel zo veilig.

Reglement is reglement
Iedereen weet wel dat er tijdens de grote vakantie niet onbeperkt op strand mag gereden worden, maar vanaf welke datum gaat die regeling precies in? En hoe zit dat op de duinpaden? Mag daar wel het hele jaar door gereden worden? De regels verschillen vaak van gemeente tot gemeente. Belangrijk is dus dat je altijd de regels van de gemeente waar je wilt gaan rijden, doorneemt. Daarna is het nog slechts een kwestie van inpakken en gaan!

TIP van Annemarie van der Toorn:

Zorg ervoor dat je niet elke keer uitgebreid gaat galopperen op het strand. Je zult dan namelijk al snel merken dat je paard alleen nog maar wil racen.