Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Metaal uit de mond: bitloos rijden

Hackamore, bosal of sidepull: steeds meer ruiters zien de voordelen van rijden zonder bit. Maar welk model kun je het best wanneer gebruiken?

Tekst: Angelika Schmelzer / Foto’s: www.slawik.com, Ilja v.d. Kasteele, Fred Rai, Sabine Stuewe
 
Als je bitloos rijdt, communiceer je anders met je paard dan via de metalen staaf in de paardenmond. Toch is het niet moeilijk om zonder bit te rijden. Waarom zou de harmonische communicatie tussen paard en ruiters alleen maar kunnen gebeuren via een stuk metaal in de paardenmond? In de praktijk lopen de meningen hierover ver uiteen: voorstanders van het bit blijven hameren op de bewezen traditie en zijn ervan overtuigd dat de hogere ruiterkunst zonder bit onmogelijk is. Tegenstanders van het bit roepen bij wijze van spreken de dierenbescherming erbij als een paard met bit wordt gereden. Zij noemen de voorstanders van rijden met bit soms zelfs verkapte dierenbeulen. Maar objectief bekeken geldt zowel voor het bitloze rijden als voor het rijden met bit: de hand van de ruiter bepaalt of een paard diervriendelijk wordt gereden.
De optoming moet perfect zijn afgestemd op de anatomie van het paard en op het niveau van het dier. Lees verder