Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

10 paardenvragen beantwoord

 
1. Herkent een paard zijn naam?

Ja en nee. De naam die wij ons paard geven, zegt hem meestal niets. Paarden reageren immers net zo enthousiast op koosnaampjes of lieve woordjes als op hun eigen naam. Het is de klank van je stem die hun aandacht trekt. Wanneer je heel vriendelijk ‘kom maar, monster’ zou zeggen, zou je paard echt niet geïrriteerd in een hoek gaan staan.
 
2. Is dressuur noodzakelijk om goed te leren rijden?
Ja, dressuur is namelijk de basis van het paardrijden. Omdat paarden van nature niet gewend zijn om een ruiter op hun rug te dragen, moeten zij leren om onder het zadel in balans te blijven. En hoe kun je dit nu beter oefenen dan met dressuur? Zowel voor springpaarden, westernpaarden als vrijetijdspaarden zijn dressuuroefeningen een must.
 
3. Waarom kappen paarden met hun hoeven?
Wanneer een paard graaft of schraapt met zijn hoef, is hij waarschijnlijk nerveus, verveeld of heeft hij last van stress. Het schrapen met de hoeven (zeker op een harde ondergrond) is niet gezond, het kan namelijk verkeerde slijtage van de hoef of zelfs beenletsel (vertrappen) tot gevolg hebben.
 
4. Vinden paarden springen leuk?
In de natuur springen paarden niet of nauwelijks, alleen als ze op de vlucht zijn. Maar dat wil niet zeggen dat paarden springen niet leuk kunnen vinden! Een paard met een goede dressuurmatige basisopleiding, die goed in balans is, kan ontzettend veel plezier aan het springen beleven. Of ze nu meekunnen met de top of thuis over een klein obstakel springen.
 
5. Hoe hoog kunnen paarden springen?
Normale paarden zijn, vergeleken met springers als de gazelle en de antilope, geen echte hoogspringers. Gemiddeld haalt een paard een hoogte van 1,40 meter. Getalenteerde springpaarden echter hebben het vermogen om te springen tot een hoogte van ongeveer 2,30 meter. Een aanzienlijk verschil. Het wereldrecord springen ligt zelfs om 2,47 meter! En dat met een ruiter op de rug….
 
6. Kunnen paarden in onbekende gebieden de weg naar huis terugvinden?
Paarden beschikken over een uitstekend geheugen. Ze herkennen bepaalde plekken in hun omgeving, wanneer je hier tijdens bijvoorbeeld een buitenrit vaak langskomt. In dat geval leren ze dus ook de weg naar huis. Paarden zijn echter niet in staat hun weg te vinden in onbekend gebied.
 
7. Hoeveel wooncomfort heeft een paard nodig?
Minder dan de meeste mensen denken. Het maakt een paard echt niet uit of hij in een dure stal staat met een marmeren drinkbak of dat hij in een verbouwde schuur bij een boerderij is gehuisvest. Zolang de stal maar licht, luchtig, groot genoeg en niet te warm is. Veel belangrijker dan een luxe stal vinden paarden het krijgen van voldoende beweging, ruimte, vertier en het hebben van een maatje.
 
8. Waarom is koliek de meest voorkomende ziekte bij paarden?
Koliek is eigenlijk een verzamelnaam voor alles wat mis kan gaan in het spijsverteringsstelsel van het paard. Van een maagzweer tot winderigheid en van maagdarmwormen tot een levensbedreigende darmverstrengeling. Omdat al deze ongemakken en ziektes binnen dezelfde categorie worden geschaard, hebben heel veel paardeneigenaren ervaring met koliek.
 
9 Waarom zijn de benen van een paard zo gevoelig?
Moeder Natuur heeft bij de ontwikkeling van het paardenlichaam niet meegenomen dat er een ruiter op zijn rug zou plaatsnemen. De benen van een (oer)paard zijn zo ontwikkeld dat hij zijn eigen gewicht en een klein beetje extra kan dragen. De paarden die wij nu houden echter, zijn zo doorontwikkeld dat het ruitergewicht bij normaal werk geen problemen oplevert. Om de benen van je paard in conditie te houden en wanneer je zwaardere arbeid van je paard vraagt, is het verstandig om hem op verschillende ondergronden te trainen zodat onder andere zijn pezen sterker worden. Zo kunnen veel blessures worden voorkomen.
 
10. Hoe oud kan een paard worden?
De leeftijdsverwachting van een paard is van vele factoren afhankelijk. Onder andere het ras en de leefomstandigheden zijn van invloed hierop. Robuuste rassen als de IJslander, worden relatief gezien het oudst. Bij dit ras komen senioren van 35 jaar en ouder het vaakst voor. Van de grote paarden leven Arabieren gemiddeld genomen het langst. Er is zelfs ooit een volbloed geweest die de leeftijd van veertig jaar bereikte! Voor warmbloed paarden is dertig jaar een zeer respectabele leeftijd.