Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Manege Thielen: 'Wij kennen al onze klanten'

Midden tussen de velden, op een kwartiertje rijden van de Tilburgse binnenstad, ligt manege Thielen. De manege is de thuisbasis voor paardensportvereniging Thielen en vereniging De Vrije Ruiters. Eigenaar Johan Thielen biedt een omgeving voor ruiters waar gemoedelijkheid en Brabantse gezelligheid de boventoon voeren.
  
Johan Thielen kent vrijwel alle ruiters op zijn bedrijf. Karen, zijn vriendin en een van de instructrices, kent zelfs alle vaste telefoonnummers uit haar hoofd. Het stel onderhoudt zorgvuldig alle contacten met de manegebezoekers. Thielen neemt regelmatig de tijd om een praatje te maken met ruiters en toeschouwers, ook al heeft hij een druk programma. “Dat doe ik in de eerste plaats voor de gezelligheid en om een band op te bouwen.” Hij peilt ook wat klanten van mijn bedrijf vinden. “Als je weet wat er leeft bij mensen, kun je daar op inspelen.”
De telefoon gaat. Aan de lijn is een oudere man die vraagt of zijn kleinkinderen van 2 en 4 jaar een rondje mogen komen rijden. “Laat maar komen”, reageert Thielen, “Eén rondje kan geen kwaad.” Thielen wil flexibel zijn in dat soort dingen. Hij wil vooral niet teveel reguleren. “Mensen moeten zich hier welkom voelen en gewoon binnen durven lopen.”
  
Door de velden
De manege heeft met drie binnenbakken, ruim honderd boxen en vijftien hectare weidevelden aardig wat mogelijkheden voor lessen. Er wordt gereden met veertig pony’s en 25 paarden. Zes gekwalificeerde instructrices geven samen zo’n 46 uur les: zowel dressuur- als springlessen. Iedere week hebben de lessen een andere inhoud. En als het weer goed is, gaan de ruiters heerlijk naar buiten. “In de zomermaanden rijden we vaak door de velden. We hebben met de boeren in de omgeving afspraken over ruiterpaden over hun land. Geen enkele route loopt over de openbare weg.” Het manegeterrein is vrijwel wekelijks het toneel van evenementen en wedstrijden De twee aan de manege verbonden ruiterverenigingen organiseren diverse dressuur- en springwedstrijden. De Vrije Ruiters organiseert bijvoorbeeld de FNRS dressuurproeven, de FNRS caprilli/springproeven, het Groot Concours en het carrouselrijden. Voor de jongste telgen van de vereniging, de Vrijbuitertjes, houdt de vereniging ook een Groot Concours. Jaarlijks komen daar ruim tweehonderd deelnemers op af. “Die dag rijden onze eigen instructrices een kür op muziek, is er een parade op muziek en geven bekende ruiters een show”, vertelt Thielen.
  
Stralend wit?
De sfeer binnen de manege is vriendelijk. “Ik vind het niet zo belangrijk dat de muren stralend wit zijn, als de dieren en de mensen het hier maar naar de zin hebben.” Het mag er dan coulant aan toe gaan binnen het bedrijf, één ding laat de manegehouder niet aan het toeval over: veiligheid. Daar valt niet mee te spotten. Een ruiterhelm is daarom tijdens de lessen verplicht. En ook het op zak hebben van het FNRS ruiterpaspoort is onderdeel van het veiligheidsbeleid. Momenteel investeert de Tilburger in allerlei maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Zo heeft hij recent de nooduitgangen op orde gebracht. Alle toegangen van de paardenboxen zijn verbreed en hij heeft scherpe hoeken afgeschermd zodat niemand zich daaraan kan stoten.
Dierenwelzijn is een ander aandachtspunt op manege Thielen. Momenteel verbouwt de manegehouder zijn paardenboxen, zodat paarden onderling meer contact hebben. “Vanaf april staan de paarden overdag buiten. Maar in de winter niet. Vooral dan is het belangrijk om verveling tegen te gaan. De belangrijkste aanpassing op dat gebied is dat we een opening met tralies maken in de tussenmuren van de paardenboxen. Paarden kunnen elkaar dan zien en neuscontact maken. Ik merk dat de dieren daardoor kalmer zijn en niet meer van elk geluid opschrikken. “De meeste paarden hebben baat bij dit soort contact. Maar ik heb ook dieren juist heel onrustig worden van andere paarden. Daar houd ik natuurlijk rekening mee.”
  
Goud waard
Thielen’s manege ondergaat dus momenteel een aantal aanpassingen. Dat Thielen daar nu vaart achter zet, heeft deels te maken met wat er vorig jaar gebeurde. “Ik kreeg plotseling hartklachten en kwam op de intensive care terecht. Het ging zo slecht met me dat de artsen twijfelden of ik de volgende ochtend zou halen. Ik heb een hele tijd niets kunnen doen. Karen moest mijn werk overnemen: personeelszaken, onderhoud en dierverzorging. Dat kwam allemaal op haar schouders te liggen. Met de hulp van familie en kennissen heeft ze zich staande weten te houden. Echt geweldig! Thielens gezicht toont een zweem van trots als hij vertelt: “Karen is echt goud waard. Voor mij én voor ons bedrijf.” Nu, na een jaar, heeft Thielen de draad weer opgepakt.
De bedrijfsvoerder is een paardenliefhebber en ondernemer in hart en nieren. Zijn opa had een melkveehouderij en als hobby fokte hij met Gelderse paarden. Thielens vader nam dat bedrijf én de paardenhobby over en verbouwde het boerenbedrijf tot een manege. Na het overlijden van Thielen senior namen zijn beide zoons en zijn vrouw de onderneming over. “Inmiddels zijn mijn broer en mijn moeder uit het bedrijf gestapt en run ik het samen met Karen. De manege bestaat volgend jaar, 13 mei 2012, veertig jaar. Ik moet eerlijk zeggen dat het hard aan modernisering toe was, maar we zijn op de goede weg.”
 
Ponykamp
De manege richt zich met een ruime speeltuin en een gezellige kinderboerderij met geiten en herten ook op kinderen. In de zomervakantie kunnen jonge ruiters van 6 tot 18 jaar op ponykamp. Hun eigen pony mag dan ook mee. Behalve elke dag paardrijden, kunnen de paardenliefhebbers ook genieten van kampvuur, discodansen en de bonte avond voor de ouders. Voor Thielen is het plaatje compleet: “Dit bedrijf en dit werk geven mij zoveel voldoening. Als ik ’s avonds buiten nog even met mijn rug tegen de muur leun, de vogels buiten hoor fluiten en mijn dag overdenk: dan voel ik me fantastisch.”