Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Kleinschalige familiemanege herbergt hart van geleen

In natuurgebied De Graven in Geleen, centraal gelegen tussen het Danikerbos, een grote visvijver en een streekboerderij ligt manege Ten Eysden, een gezellige, kleinschalige familiemanege waar al vele paardenliefhebbers hun plekje hebben gevonden.
  
Vroeger heette de manege nog Hoeve ten Eysden, wat aan de rivier betekent. Het gemengde boerenbedrijf met dertig hectare veelteelt en akkerbouw bood plaats aan zo’n 35 koeien, zestig varkens, een aantal kippen en enkele Belgische Trekpaarden die op het land moesten werken. Eigenaar Harrie Nelissen: “Op een dag besloot de burgemeester dat het boerenbedrijf niet meer in het bestemmingsplan paste. We werden geacht naar de Noordoostpolder te verhuizen. Gelukkig heeft onze moeder daar toen een stokje voor gestoken. Zij wilde hier niet weg en wij evenmin.” Zijn zus Antoinette vult hem aan: “Onze ouders hebben toen gezocht naar een oplossing om toch hier te mogen blijven. Zo werd het idee voor een manege geboren.”
  
In 1964 kwamen de eerste pony’s naar de toen nog buitenmanege Ten Eysden. Harrie: “Er werd een instructeur gezocht en heel kleinschalig – op de zondagmiddag – werd begonnen met lesgeven.” De manege bleek welkom in Geleen. Het aantal ruiters en amazones nam al snel toe en voorzichtig werd begonnen met de aanleg van een buitenbak. De varkens werden verkocht, de varkensstal werd omgebouwd tot kantine. Vervolgens kwam de schuur aan de beurt. Deze werd omgetoverd tot een bescheiden binnenbak van 25 bij 15 meter. Harrie: “Als laatste verlieten ook de koeien het bedrijf. Zij moesten plaats maken voor de paardenboxen.”
Als gauw bleek de buitenbak te klein. Antoinette: “We waren genoodzaakt de paarden in de binnenmanege te stallen, waar ze slechts van elkaar werden gescheiden door houten balken.” In 1969 werd de eerste steen gelegd voor de nieuwbouw. Er verrezen een binnenbak van 20 bij 40 meter en een nieuwe kantine.
  
Familiebedrijf
Inmiddels is er een hoop veranderd op manege Ten Eysden. Na het overlijden van hun vader zwaaien Harrie, Antoinette, broer Nico en schoonzus Sandra de scepter over het bedrijf, dat met zo’n 105 paarden en pony’s is uitgegroeid tot een volwaardige manege. Allevier zijn ze instructeur. Harrie verzorgt de dressuurlessen. Hij heeft meerdere paarden in de dressuur Z2 gereden en jureert nu regelmatig tijdens de KNHS wedstrijden. Nico is verantwoordelijk voor de springlessen, samen met zijn vrouw Sandra maakt hij bovendien paarden zadelmak. Antoinette en Sandra begeleiden de kinderen. Recreanten kunnen daarnaast deelnemen aan voltigelessen of carrousselrijden. Antoinette: “Als ik het heb over de kinderlessen, kan ik met recht zeggen dat onze variëteit onze grootste kracht is. We laten de kinderen niet alleen de standaard rondjes door de bak rijden, maar wisselen de lessen geregeld af met een ontspannen buitenrit een springlesje of een potje paardenvoetbal. Kinderen komen hier echt voor hun plezier, ze zijn na de lessen niet naar huis te krijgen. En dat geldt ook voor hun ouders. Veel kinderen hebben hun ouders al ‘besmet’ met het paardenvirus.”
Harrie vult haar aan. “Ik denk dat onze kracht ook ligt in het feit dat bijna alles bespreekbaar is. Zo zijn wij ook opgevoed, de klant is koning al gelden er natuurlijk wel een aantal regels. Zo mag er bijvoorbeeld alleen gesprongen worden wanneer er een instructeur in de buurt is en is iedereen verplicht een cap te dragen.” Antoinette: “We zijn hier best beschermend – zeker naar de kinderen toe – en dat wordt door de ouders zeer op prijs gesteld. We krijgen vanuit maneges hier uit de buurt veel verzoeken van mensen die graag hier zouden willen lessen, maar omdat we over slechts een rijhal beschikken, zijn onze mogelijkheden beperkt. Op dit moment hebben we een wachtlijst van dik een jaar.”
  
In de weide
Op de manege bestaat ook de mogelijkheid om je eigen paard te stallen. Antoinette: “Op dit moment hebben we zo’n 65 tot zeventig stallingsklanten. De reden voor mensen om hun paard juist bij ons te stallen, is dat het paard hier het hele jaar door naar buiten mag, in de winter natuurlijk wat korter dan in de zomer. Als ongeschreven regel hanteren wij hier dat als je paard zijn halster om heeft, hij ’s ochtends door ons op de weide wordt gezet. Laat je je paard liever een dagje op stal staan? Dan laat je zijn halster gewoon af. Makkelijker kan het niet.”
  
Van alle markten thuis
Het hele jaar door worden op manege Ten Eysden activiteiten georganiseerd om het groepsgevoel te vergroten, voor zowel ruiters als niet-ruiters. Harrie: “Naast de FNRS dressuur- en springwedstrijden, hebben we een competitie carrousselrijden opgezet met maneges hier in de buurt, doen we sinds vorig jaar mee aan de zitcompetitie en organiseren we het jaarlijkse ruiterkamp.” Antoinette: “Maar we organiseren ook andere activiteiten, zoals een barbecue, een playbackshow, een dartcompetitie, een jeu de boules wedstrijd of een zeskamp. Niet alleen voor de leden van onze eigen rijvereniging, paarden- en ponyclub PSV Ten Eysden, ook vriendjes en vriendinnetjes, opa’s en oma’s of buren zijn hier van harte welkom.” Voor meer informatie over manege Ten Eysden, www.manegeteneysden.nl.