Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Manege Purmerbos: 'Wij doen hier alles samen'

Hoewel Manege Purmerbos pas vier jaar bestaat, is het bedrijf van de zusjes Scheijde in de wijde omgeving bekend. “Voor de opening in 2007 hadden we al een wachtlijst.”
  
De manege is volgens Nathalie Scheijde een beetje een uit de hand gelopen hobby. “Mijn zus en ik doen van jongs af aan alles samen. We rijden allebei sinds onze kinderjaren, gingen altijd samen naar stal en naar de wedstrijden en hebben allebei in de verlichtingszaken van onze ouders gewerkt. Onze droom was om samen een ruitersportzaak te beginnen, in Purmerend zit er namelijk geen. Maar toen we met de gemeente in gesprek raakten, opperde deze om een manege te beginnen, waar wij tevens een ruitersportzaak in konden beginnen."
Eind 2006 openden de zusjes het pensiongedeelte van de manege, dat plaats kan bieden aan veertig pensionklanten. De manege heeft zowel in de binnenbak als in de buitenbak een eb- en vloedbodem, verschillende paddocks, een longeercirkel, poets- en wasplaatsen en een solarium. Begin 2007 startten de eerste lessen. “We hebben eerst een maand alleen de gevorderden gelest, zodat de paarden een beetje konden wennen. Want ja, het welzijn van de paarden staat toch voorop.”
Afgelopen november is de ruitersportzaak op de bovenverdieping gerealiseerd waar meer ruimte is en dus een groter assortiment. Deze is elke zaterdagmiddag geopend om echt te shoppen, uiteraard kun je voor alle veel voorkomende artikelen de gehele week tijdens de lestijden kopen.
  
Themalessen
Voor wat betreft de lessen, werkt Manege Purmerbos met een kwartaalabonnement. “Mensen kopen bij ons een kwartaalkaart waarmee ze dertien weken kunnen lessen. Iedere week worden speciale themalessen aangeboden. Zo geven we niet alleen dressuurlessen, maar is er ook aandacht voor bijvoorbeeld schrik- en obstakeltraining, springen, carrouselrijden en spelletjes, uiteraard naar niveau van de groep." Nathalie benadrukt dat dressuur wel de hoofdzaak van de lessen blijft. “Dressuur is de basis van het rijden. Acht van de dertien lesweken zijn daarom dressuur- of wedstrijdgericht.”
Naast de gewone lessen kunnen lesklanten zich ook inschrijven voor een cursus. “Denk hierbij aan een springcursus, een leuke afwisseling op de dressuurlessen iedere week.”
  
De natuur in
Met het ruiterpad naast de deur, behoren ook buitenritten tot de mogelijkheden. “Je kunt hier vanaf het terrein het Purmerbos in rijden. Fantastisch toch?” Nathalie glimlacht. “Ruiters kunnen zich regelmatig inschrijven voor een rit door de natuur, wat altijd in grote aantallen wordt gedaan.” In verband met de veiligheid mogen alleen gevorderde ruiters deelnemen aan de buitenritten. “Wij zijn toch verantwoordelijk voor de ruiters. Een ruiter die zijn paard nog niet optimaal onder controle heeft, loopt in de vrije natuur een veel groter risico dat het paard met hem of haar op de loop gaat, dan in een afgeschermde bak. En dat willen we natuurlijk voorkomen.”
  
Leaseplan
De manege biedt de mogelijkheid om een paard te leasen. “Veel kinderen willen tegenwoordig een eigen paard, maar vaak ontbreekt het aan de financiële middelen, de ruimte of de tijd om dit mogelijk te maken. Een paard leasen is hiervoor de ideale oplossing. Je hebt wel het plezier van een eigen paard, maar niet de ongemakken. Medische kosten bijvoorbeeld komen voor rekening van de manege. En bij bijvoorbeeld ziekten loop je als leaseklant geen financiële risico’s. Voor ons komen er steeds meer paarden bij. Op dit moment hebben we zo’n 33 manegepaarden op stal.”