Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Manege de Roosberg: één grote familie

De zon staat hoog aan de hemel wanneer ik in mijn auto stap, op weg naar het Brabantse Bavel. Mijn bestemming is Manege de Roosberg, een gezellig familiebedrijf waar al heel wat ruiters hun rondjes hebben gereden.
  
Foto’s: Minke Hogervorst en Stien Ullings
  
Bij aankomst word ik hartelijk begroet door Stien Ullings en haar man Ton. Samen zijn zij verantwoordelijk voor ‘het hele paardengebeuren’. Onder het genot van een drankje vertellen beide, paardenliefhebbers in hart en nieren, honderd uit over ‘hun’ bedrijf dat ze samen met broer Wim en schoonzusje Anja runnen.
  
Manege de Roosberg werd in 1967 aangekocht door de ouders van Ton en Wim. Ton Ullings: “Onze ouders – die toen nog in de stad woonden – waren op zoek naar een huisje ‘ergens buiten’, waar ze ook hun paard konden stallen. Ze vielen voor een oude champignonkwekerij, die op dat moment dienst deed als pensionstalletje. Mijn ouders werd gevraagd of de pensionpaarden mochten blijven staan, wat voor hen geen enkel probleem was. Toen zij wat houten spanten op de kop konden tikken, zijn ze heel kleinschalig met de manege begonnen.”
Kleinschalig is de manege, die maar liefst vijf sterren toegewezen heeft gekregen van de FNRS – echter al lang niet meer. Met twee binnenrijbanen, twee buitenrijbanen, een springveld, een overdekte trainingsmolen, twee longeercirkels en een keur aan ruime paardenboxen is de Roosberg een begrip in de paardenwereld. Stien Ullings: “Mensen uit het westen zijn wel eens jaloers op onze accommodatie, omdat hier op ieder moment van de dag wel een plek vrij is om te rijden. En dan hebben we het nog niet gehad over de buitenrijdmogelijkheden. De omgeving hier is werkelijk prachtig.”
  
Breed programma
De Roosberg wordt gerund door de familie Ullings, plus een team van zo’n veertien vaste medewerkers. En dat mag ook wel, met zo’n 45 eigen paarden en pony’s en 45 paarden van derden op stal. “Het plezier van paard en ruiter staat bij ons voorop. Niet alleen wedstrijdruiters kunnen bij ons terecht, we bieden ook een breed programma voor recreanten. Je kunt bij ons lessen volgen in dressuur, springen, buitenrijden, carrouselrijden, longeren, eventing, mennen en rijden met dameszadel. Eigenlijk alles, behalve westernrijden, behoort tot de mogelijkheden.”
Op de manege hebben veel verschillende rijvereniging hun plekje gevonden. RSV de Roosberg, Pony club de Julianaruiters, Rijvereniging Juliana, R.J.V. Wolfslaar, Stichting het Bonte Perdje en de Vrijetijds Ruiters Blij d’ak Rij hebben de manege tot thuisbasis benoemd.
De lessen worden verzorgd door Ton en Stien Ullings samen met een team enthousiaste instructeurs. “Ton heeft jarenlang dressuur gereden, zelf ben ik actief geweest in de military, dat stokje is nu overgenomen door onze dochter Pien die voor het Roosberg-team diverse paarden uitbrengt in de eventing en opgenomen is in het A kader eventing junioren” legt Stien Ullings uit. “Ook heb ik veel ervaring met het rijden met dameszadel.” Haar man vult haar aan: “En ook onze instructeurs zijn allen actief in de sport. Dat moedigen wij ook van harte aan. We willen niet dat ze zich beperken tot het rijden op onze manege, het rondje rond de kerk is maar klein. Door het rijden van wedstrijden blijven ze fris, gemotiveerd en uitgedaagd en daardoor zijn ze ook meer betrokken. En dat vergroot de kwaliteit van de lessen.”
  
Voor iedereen
Bij de Roosberg rijden niet alleen wedstrijdruiters en recreanten, ook niet-paardrijdende familieleden, vrienden en mensen uit het dorp komen graag naar de manege. “Onze grootste kracht is onze veelzijdigheid. We bieden niet alleen paardrijlessen, we verzorgen ook ruiterkampen in de mei-, zomer- en herfstvakantie én we organiseren naast de wedstrijden regelmatig activiteiten die niets met paardrijden te maken hebben, zoals een volleybaltoernooi, een bingo-avond of een playbackshow.” In het gezellige bruine café met kleine kaart, gerund door broer Wim en zijn vrouw Anja, is het dan ook altijd een drukte van belang. “Daarnaast hebben we ook nog een kamphuis, dat we verhuren aan groepen en beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld vergaderingen. De mogelijkheden hier zijn bijna eindeloos, mits de kwaliteit niet in het geding komt.” Voor meer informatie over Manege de Roosberg, www.roosberg.nl.
 
Over de familie Ullings
Eigenaren Ton (1950), Stien (1957) ,Wim (1952) en Anja Ullings(1956) hebben de taken goed verdeeld binnen het bedrijf. Wim ging na zijn opleiding aan de HTS samen met zijn vrouw Anja het horecagedeelte runnen. Ton volgde de instructeursopleiding in Uddel en Wahrendorf en was actief in de dressuursport. Hij verzorgt het grootste deel van de groepslessen voor de volwassenen.
Stien was actief militaryamazone en volgde de instructeurs-opleiding in Deurne en o.a een opleiding tot NLP coach. Anja en Stien zijn verantwoordelijk voor de administratie en het managementdeel. Het instructeursteam bestaat verder uit de Deurne instructeurs Margaret de Geus (ZZ licht dressuur), Eveliene Olie (Z dressuur) aangevuld met parttimers Susanne van Oers, Monique Janssen, Febronie Stokla en Seth van Elewout.
De Roosberg is ook een bekend stage- en opleidingsbedrijf. Alle instructeurs liepen tijdens hun opleiding in Deurne al eens stage op de Roosberg. In 2001 werd de manege uitgeroepen tot leerbedrijf van het jaar.