Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Manege de Fruithof: 'We hebben niets aan reizende ruiters'

Aan de oevers van de Rijn, in het hart van de Betuwe ligt manege De Fruithof. De moderne manege annex pensionstal laat het hart van meer dan vijfhonderd paardensporters sneller kloppen.
 
Manege De Fruithof in Heteren dankt haar naam aan haar oorspronkelijke bestemming als fruitboerderij en boerenbedrijf met een aantal melkkoeien. In de jaren zeventig werd de boerderij uitgebreid met een buitenbak en een aantal pony’s, waarna eigenaars Gerda en Piet van den Hof begonnen met het geven van ponyrijlessen. Al gauw werd de veestapel uitgebreid met een aantal paarden en werd de eerste overdekte rijhal met stallen en een kantine gebouwd. In november 1996 namen dochter Christel en haar man Henk Berghuis de inmiddels druk bezochte manege over.
Met twee ruime rijhallen, een grote buitenbak, een trainingsmolen, een longeercirkel, een paddock, 35 stallen voor manegepaarden, veertig pensionstallen en een keur aan weides is er voor iedere paardensporter ruimte te over. Maar ook voor niet-paardrijders heeft de manege genoeg te bieden.
Het evenemententerrein achter de manege biedt bijvoorbeeld jaarlijks plaats aan het Koninginnefeest. Henk Berghuis: “Ook worden hier regelmatig paarden- en hondenkeuringen georganiseerd en biedt de manege de gelegenheid om vergaderingen, recepties en zelfs huwelijksfeesten te geven. Onze manege ligt aan de rand van het dorp, dus is hiervoor de perfecte locatie.”
 
Groepsgevoel
Rijvereniging en Ponyclub de Hofruiters en de Zuidveluwse Jachtvereniging hebben De Fruithof tot thuisbasis verkozen. Eerstgenoemde vereniging verzorgt de groepslessen op de manege, die zich met name richt op dressuur. Henk Berghuis: “Alle instructeurs zijn in dienst bij de vereniging. Zo ook Christel, die een aantal dressuurlessen voor haar rekening neemt. De vereniging huurt de rijbak bij ons, plus een aantal paarden en pony’s. Deze constructie stamt nog uit de tijd dat we net met de manege begonnen maar bevalt zo goed dat we het zo hebben gelaten. Overigens zijn Christel en ik wel het aanspreekpunt voor onze klanten.” De privélessen worden wel door de manege verzorgd. Christel Berghuis wordt hierbij bijgestaan door instructrice Daphne Nijenhuis. “Bijzonder aan onze lessen is dat alles in groepsverband gebeurt. Kinderen blijven van begin af aan steeds in dezelfde groep rijden. Het niveau van de complete groep staat hierdoor centraal, niet alleen het niveau van de individu. Vooral voor kinderen is dit heel belangrijk, die bouwen een vast groepje vriendjes en vriendinnetjes op.”
 
Familiemanege
Dat de lessen op de manege leuk zijn, blijkt wel uit de enorme wachtlijst. Henk Berghuis: “We hebben hier nauwelijks verloop, nieuwe klanten moeten vaak een tot anderhalf jaar wachten voor ze bij ons kunnen komen rijden. Wij proberen echt een band op te bouwen met onze klanten, vandaar dat we ook niet te groot willen worden. We hebben immers niets aan wat wij noemen ‘reizende ruiters’ die van manege naar manege hoppen. Sommige recreanten komen hier al bijna dertig jaar. En ook hun kinderen of zelfs kleinkinderen komen hier nu hun rondjes rijden.”
 
Voor meer informatie over manege De Fruithof, www.manegedefruithof.nl