Fresh Bloemen & Planten Tuinontwerp Beet Duiken Rovers Karper Mama Wetenschap in beeld Historia GoodFood Hart voor dieren

Column Anky van Grunsven: Paard en welzijn

Het welzijn van paarden staat de afgelopen pakweg twee jaar volop in de belangstelling. Diverse organisaties hebben richtlijnen opgesteld om het welzijn van het paard te garanderen. Op zich is dit een goed teken, maar soms slaan mensen wat door in het goed willen zijn voor hun paard. Zij vermenselijken hun paard teveel, zodat ze eigenlijk de behoeften van het paard zelf uit het oog verliezen. Het is zaak om hierin de juiste balans te vinden.
 
Dat een paard voldoende beweging moet krijgen, daar zal niemand vreemd van opkijken. De Dierenbescherming adviseert paardeneigenaren om hun paard ongeveer vier uur per dag naar buiten te doen. Maar dit is niet voor iedereen haalbaar. Op een pensionstal of een manege bijvoorbeeld ontbreekt het vaak aan mankracht om alle paarden naar de weide te brengen, vier uur te laten lopen en dan weer naar binnen te brengen.
Mijn sportpaarden staan overigens ook nooit vier uur per dag in de wei, dat zou de sport niet ten goede komen. Ze komen wel vier keer per dag buiten, dat vind ik erg belangrijk. Mijn paarden worden regelmatig uit hun stal gehaald om te ontspannen, om te bewegen zonder ook belast te worden. Daar ligt volgens mij ook de kern: een paard moet niet alleen uit zijn stal gehaald worden om te werken, om te presteren, maar ook om even te kunnen grazen, om lekker te kunnen rennen, et cetera.
De sportpaarden die hier niet in de wei worden gezet, worden gelongeerd, mogen grazen aan de hand en worden aan de hand gestapt. Ze kunnen ontspannen zonder dat ze het risico lopen geblesseerd te raken.
 
Naast beweging is ook huisvesting belangrijk voor het welzijn van het paard. Het liefst zou je je paard de hele dag de mogelijkheid bieden buiten te staan, naar eigen behoefte kan hij dan zijn schuilhut opzoeken. Maar ik heb zelf ervaren dat het plaatsen van een schuilhut heel wat voeten in de aarde heeft. Eén van de wensen van de gemeente is bijvoorbeeld dat een schuilhut verplaatsbaar moet zijn. Probeer die maar eens te vinden. En probeer die als particulier maar eens te financieren.
Het makkelijkst zou zijn om een schutting te plaatsen met een dak daarboven, maar dat is helaas niet toegestaan.
 
Een derde belangrijk punt is om je paard regelmatig te laten controleren door specialisten. Het is heel belangrijk dat de hoefsmid op gezette tijden langskomt, evenals de tandarts, en dat je paard op tijd geënt wordt. Ik denk dat er op dat terrein nog heel wat te winnen valt. Mensen moeten goed uitgelegd krijgen wat welzijn is en wanneer ze hun dier teveel betuttelen. Een paard moet wel een paard blijven. Er zijn mensen die hun paard niet buiten zetten in de regen, omdat zij de regen zelf vervelend vinden. Maar een paard staat liever in de regen dan in de felle zon. In dat laatste geval zal hij sneller de beschutting van zijn schuilhut opzoeken.
 
Welzijn is voor mij dat je goed naar je paard kijkt, naar zijn specifieke behoeftes. Wat goed is voor het ene paard, kan voor een ander paard een totaal verkeerde aanpak zijn. Bonfire bijvoorbeeld gaat iedere dag aan het eind van de middag naar binnen omdat hij het dan wel welletjes vindt buiten. Maar er zijn ook paarden die het liefst dag en nacht buiten staan. Er zijn paarden die veel beweging nodig hebben en die het werk nodig hebben om zich goed te kunnen voelen, zoals Salinero. Dit staat haaks tegenover de paarden die een week vakantie wel lekker vinden. Zoveel paarden, zoveel wensen. Het is aan ons om de juiste verzorging en training aan het juiste paard te koppelen.
   
Groetjes, Anky